Четирима загинали при окупацията на Конгреса, извънредно положение във Вашингтон до 21 януари

Сенатът възобнови сесията си

OFFNews 07 януари 2021 в 06:45 6945 0

Четирима души са починали при окупацията на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп вчера, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предаде АП.

Сред тях е простреляна жена, още трима са починали "при спешни медицински случаи, заяви още Конти. 

Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала. Десетки са ранени. 

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. 

На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов". При размириците в Капитолия са били арестувани 52 души, предаде Ройтерс.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни - до 15 часа на  21 януари. То ще засегне церемонията по инаугурацията на новия президент Джо Байдън на 20 януари. 

Сенатът възобнови дебатите

Шест часа след щурма Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители срещу изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември. 

Голям брой американски конгресмени и 13 сенатори имаха намерение да оспорят гласовете в електоралната колегия от шест щата, които подкрепиха Байдън. Трима от републиканските сенатори, които първоначално оспорваха гласовете на електорите, заявиха, че оттеглят възраженията си след щурма на Капитолия и сблъсъците на демонстрантите със силите на реда. 

Лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че Конгресът "няма да бъде разколебан" да утвърди резултатите от изборите. Той каза, че демонстрантите са се опитали да възпрепятстват демокрацията, но са се провалили. 

Макконъл има намерение да продължи сесията на Сената до утвърждаването на резултатите. 

Камарата на представителите на Конгреса също се събра да продължи процедурата по утвърждаване на изборните резултати. Председателката й Нанси Пелоси заяви, че утвърждаването на Байдън ще покаже на света, че Конгресът няма да се огъне.

"Въпреки срамните действия, ние все пак ще постъпим така, ще бъдем част от една история, която ще покаже на света от какво е направена Америка", каза Пелоси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови