Арестуваха кримски адвокат, `тагнат` в чужд статус във фейсбук, за дискредитиране на руската армия

OFFNews 27 май 2022 в 09:55 3272 0

Едем Семедляев

Снимка Антон Наумлюк, Ґрати

"Вината" на адвокат Едем Семедляев е, че е бил тагнат във фейсбук от непознат за него противник на Путин.

Кримският адвокат Едем Семедляев е бил задържан в центъра на Симферопол от служители на Центъра за противодействие на екстремизма към МВР на Руската федерация (център „Э“), съобщи сайтът „Грати“. Юристът е задържан по члена от НК, предледващ дискредитацията на руската армия, заради публикация във фейсбук. Куриозното е, че самият Семедляев не е публикувал нищо нередно в профила си в социалната мрежа, но бил „тагнат“ (отбелязан) от друг потребител на мрежата.

Арестът заради статус на представителя на общественото движение „Свободен идеал – Урал“ Рафис Кашапов, който е бежанец от Татарстан и е представян като вицепремиер на правителството изгнание на Република Татарстан във Великобритания, където живее. Кашапов пуснал коментар за престъпленията на руската армия в Украйна и за създаването на партизански отряди срещу „престъпния режим на Путин“ и там „тагнал“ в частност и Семедляев.

След публикацията в 11.30 в четвъртък на ул. „Лермонтов“ в Симферопол двама служители на център „Э“, Руслан Шамбазов и Константин Уразов задържали адвоката. Мъжът бил заедно със съпругата си, успял само да й каже, че е задържан заради публикация в социалните мрежи. Малко по-късно Семедляев е звъннал на жена си и уточнил обвинението, за което се предвижда глоба от 50 до 100 хиляди рубли (1500-3000 лева, б. р.).

Инкриминираният статус:

„Загубите сред личния състав на окупаторите от началото на пълномащабната агресия на Русия в Украйна достигнаха повече от 20 хиляди души… А фактите доказват: руските окупатори в Украйна се занимават с грабеж не по-зле, отколкото с масови изнасилвания и убийства на цивилни. Преди това подобни престъпления срещу човечеството са извършени от „московците“ в Азербайджан, Молдова, Ингушетия, Чечения, Грузия и Сирия...”

В пълния текст, който може да бъде открит в други ресурси в интернет, в частност кавказкия „Чеченюз“, се предлага тюрките и угро-фините да създадат партизански отряди за сваляне на престъпния режим на Путин.

Служителите на център „Э“ съставили протокол за констатираното провинение още през април, в момента, в който Семедляев е бил отбелязан в статуса на Кашапов.

При разпит Семедляев е заявил, че не познава Кашапов лично. Явно след тагването адвокатът се е притеснил и е сложил ограничения в профила си, така че да не може да бъде отбелязван. „Забелязахме, че той (Кашапов, б. р.) е отбелязал Едем и още на същия ден премахнахме отбелязването и блокирахме възможността Едем да бъде тагван в каквито и да е публикации.“ – казва Елвина Семедляева, цитирана от „Грати“

Делото срещу Семедляев е бил огледано в четвъртък следобед от Киевския районен съд на Симферопол от 14.30 часа. От материалите по делото става ясно, че адвокатът е бил „изловен“ от ст. лейтенант Роман Филатов, който е провеждал т. н. мониторинг на мрежата още на 18 април. За „оглед“ на стената на Семедляев били поканени като поемни лица Анастасия Нелепа и Лилия Асанова, които според сайта „Грати“ не за първи път са в ролята на поемни лица на център „Э“.

Въпреки обясненията на защитника на Семедляев в съда Назим Шейхмамбетов , че подсъдимият би могъл да бъде отбелязан и без негово съгласие, съдия Виктор Крапко го осъдил на глоба в размер на 75 хиляди рубли.

На излизане от съдебната зала полицията е задържала защитника на адвокат Семедляев – Назим Шейхмамбетов по протокол за нарушаване на обществения ред, струпване на много лица в условията на наложени ограничения във връзка с COVID-19 от 25 октомври 2021 година. Днес, 27 май, съдът трябва да разгледа и неговото дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови