Протестът срещу избиването на животни в Странджа се сблъска с полицията (видео)

Мартин Георгиев 18 юли 2018 в 14:35 5465 0

Снимка Мартин Георгиев

Около 500 души се събраха на протест пред Министерския съвет, за да изразят недоволство срещу избиването на животни в Странджа. Мерките се налагат заради овладяване на болестта чума по дребните преживни животни, изолирана вече в няколко отделни места в региона.

Демонстрацията на животновъдите започна в 12 ч. Митингуващите развяха черни знамена и български флагове. В протеста, официално организиран от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, се включи и председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че премиерът трябва да поеме лична отговорност за случващото се в Ямболско и Бургаско. В същото време Борисов заседаваше с министрите си на "Дондуков" 1. На площада бяха и представители на Воински съюз и БНО "Шипка".

Протестиращите скандираха за оставки. След като никой от "Дондуков" 1 не излезе да се срещне с тях, те опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет. Стигна се до сблъсък с полицаите, но нямаше задържани.

"Не ме допуснаха да вляза в стопанството с полиция. Убиха ги по най долния начин" заяви по мегафона жена, представила се като фермер от Шарково.

"Тези хора стоят по кабинетите си цял ден и не ги интересува българският производител. Тровят българина всеки ден. Така им е удобно, добави тя. - Подигравката са тези пари, които ни провеждаха за коза и овца. Искаме оставката на Бойко Борисов. Той не обича българите."

Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията, предвожда протеста. По време на него бяха четени патриотични стихове наред със скандирания "Да си върнем нашата България". Караколев бе приет в Министерския съвет за разговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови