Външно към Ердоган: Държавните граници са утвърдени с международни договори

OFFNews 13 март 2018 в 20:30 6526 4

Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция не правят изключение от тези договори.

Това обяви Министерството на външните работи в позиция до медиите по повод изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което той обяви, че "Кърджали е част от нашите душевни граници".

Ето и пълният текст на позицията:

По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:

- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

14.03 2018 в 09:49

Прецедентът е Косово и той е официално признат от България. За сравнение Румъния никога не е признавала Косово, защото и там си имат Трансилвания. Турция обаче не се интересува от прецеденти и признания, както виждаме в Северен Кипър и Северна Сирия.

15914

1

поп Дръвчо

13.03 2018 в 20:53

То, като ще говорим за душевни граници, столицата на Източна Румелия е Константинопол !