Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Тренд'': 5 плюс 2 в новия парламент. Партията на Трифонов е трета политическа сила

OFFNews 18 август 2020 в 10:08 10225 4

5 са сигурните партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но партията остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството.

Това са основните изводи от социологическо проучване на агенция "Тренд" за нагласите спрямо основните политически партии и институции. Изследването е национално представително за пълнолетното население и е проведено по поръчка на в. "24 часа" в периода 3-10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 души на възраст 18+. Проучването е приключило няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. 

Партията на Слави Трифонов ясно се очертава като трета политическа сила след ГЕРБ и БСП, като тя набира близо 15 на сто подкрепа, показва проучването.

На въпрос за кого биха гласували на следващите парламентарни избори, 24,2% от респондентите са посочили ГЕРБ, 22,9% - БСП, 14,9% - партията "Има такъв народ" на Трифонов, 10,1% - "Демократична България", а 9,8% - ДПС.

Това са петте формации, които категорично минават бариерата за влизане в Народното събрание.

Още две са около 4-процентовата бариера - "Изправи се.БГ" на Мая Манолова с 4,4 на сто и Обединени патриоти с 4,1%.

Протестите се подкрепят от 60 на сто от гражданите, а 31% са против тях. 

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ" и Демократична България.

През август "Тренд" отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

През август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

Жоро Петров

18.08 2020 в 14:12

Сваляте ББ за да гласувате за учиндолския ли бе?! Егати колко прост народ има в тая държава.. .Учиндолския ще направи коалиция с ГРОБ ако не ви е ясно, и от там вместо един като ББ да е премиер, ще имате и учиндолския.

11300

3

yoghurt

18.08 2020 в 11:02

Нека да видим и резултатите на Сова Харис. Иначе за пореден път спокойната преценка, че поколенията трябва да се сменят постепенно в България се оправдава - народа явно иска да бъде управляван от креатури на Илия Павлов, каквито са и Доган, и Царя, и Слави, и Пеевски, и партия “атака” навремето, или пък Борисов, който макар и човек на СИКаджиите, пак пази хората на Павлов. Та, при тези резултати ще имаме на власт комунисти, подкрепени от неквалифицирани, чалга комунисти като трифоновци. И цял парламент на отрочетата на групировките, без малки изключения.

2100

2

гоуемио

18.08 2020 в 10:34

На всеки нормален човек е ясно, че това ще са приблизителните резултати. Абсолютна гаранция, че с 2/3 мнозинство може да бъде избран нормален президент.
О С Т А В К А З А Р А Д Е В !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

63994

1

Red or Dead

18.08 2020 в 10:12

Гьобелс е направо невинно пеленаче в сравнение с ГРОБАДЖИЙСКИТЕ мурафети....
ВСЯ СВОЛАЧ НА АМБРАЗУРАТА....

 
X

Подкастът на OFFNews