Поликлиниката в 'Меден рудник' е продадена незаконно, твърди бургаски общински съветник

OFFNews - Бургас 22 февруари 2018 в 17:34 9643 0

Снимка burgascity.com

Сградата на „Медицински център“ III в бургаския комплекс „Меден рудник“ е продадена незаконно, нарушавайки общински наредби. Това заяви днес съветникът от Средна европейска класа Константин Бачийски.

Въпреки че според наредбите, такова общинско имущество трябва да се продава чрез търг или конкурс, такъв няма проведен.

"Търг нямаше. Продажбата е направена директно на конкретен купувач - "Булфарма", който придобива сградата на цена от над 1 100 000 лв. под данъчната оценка на имота", коментира Бачийски.

С това е нарушена и друга наредба – че сградата не може да бъде продадена на цена под данъчната оценка на имота. А дружеството, което е собственик и на болница „Бургасмед“, която също се намира в комплекса. Данъчната оценка е около 4 500 000 лв. Когато сградата е апортирана в общинското дружество „Медицински център III – Бургас“ ЕООД, е направена нова оценка, от трима експерти, която е на стойност 4 600 000 лв. Загубата за общината е повече от милион, според Бачийски, защото, ако сградата е била продадена на търг, са щели да се явят повече купувачи и цената е щяла да се покачи още.

Неговият колега от НФСБ, Георги Дражев е подал сигнал до държавното обвинение и Районната прокуратура в Бургас проверява случая.

От Организацията за закрила на българскитя граждани пък сезират Бургаския административен съд за решението на общинския съвет за продажбата. Бургаските магистрати, разказа Бачийски, преценили, че това не е административен акт и не подлежи на съдебен контрол. След жалба до ВАС, върховните магистрати решават обратното и го връщат на бургаските си колеги, за да се гледа по същество казусът. Местният административен съд излиза със второ становище, че въпросът не е от неговите компетенции и го праща в Бургаския окръжен съд, добави Бачийски.

Докато съдилищата си прехвърлят топката, общинският съветник алармира и за друг притеснителен случай, свързан със същата тема. На отминалата сесия на местния парламент, трябваше да се гласува докладна записка за намаляване на капитала на същия „Медицински център III – Бургас“ ЕООД.

Сградата до сега беше в капитала на дружеството. При продажба, сградата излиза от дружеството, срещу нея постъпват пари. Общината, за да може да вземе пари, трябва да ги изкара от търговското дружество. Но това пък поставя под риск развалянето на тази продажба в бъдеще време, тъй като при разваляне на сделката, дружеството трябва да върне парите на продавача, продавачът трябва да върне имота. И, съответно, имотът вече да се пусне на търг и конкурс. Но, когато дружеството няма средства, то няма как да развали сделката, тъй като не може да върне парите на купувача”, пояснява Бачийски.

Той не подкрепя докладната записка, когато се обсъжда на сесия. Тя, обаче, трябва да бъде приета с квалифицирано мнозинство – ¾ от общинските съветници. Въпреки че докладната бе прегласувана три пъти, такова мнозинство така и не бе събрано. В протокола от сесията е записано, че тя не е приета. Въпреки това, на страницата на общинския съвет се появява още едно решение, в което докладната записка е приета.

"Ние изпадаме в положение, че няма значение кой какво гласува, което е абсурдно. Това, до голяма степен, обезмисля ролята на общинския съвет", коментира Бачийски.

От Община Бургас отказаха коментар по темата. От ГЕРБ коментираха, че това е откриване на предизборната кампания от страна на опозицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови