Първанов: На първо място в сделката на Гинка за ЧЕЗ стои въпросът Кой?

Експерт: За сделката с Инерком се знае от 2 месеца, но нито КЗК, нито ДАНС са проучили компанията

OFFNews 24 февруари 2018 в 11:13 12456 8

Снимка Архив

Сделката за ЧЕЗ не буди доверие в обществото и потребителите. Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес? Тя трябва да защити своя интерес и този на 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът Кой?

Това коментира Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г., по Нова тв.

По думите му оставката на енергийният министър Теменужка Петкова е засилил съмнението, че тя е „един бушон”. Тя много хладнокръвно и спокойно понесе ситуацията, добави Първанов. 

Продажбата на такова стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас. Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС е проучила компанията.

Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази сделка. КЕВР трябва да придобие функции на разследващ орган, защото в ключовия сектор „Енергетика”, където виждаме толкова много злоупотреби, има твърде малко разследвания от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува голяма компания. Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”, добави енергийният експерт Мартин Владимиров. 

Преди дни ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България". Надзорният съвет на чешкия холдинг е одобрил договора за продажба на активите си у нас. Пакетът се състои от седем компании - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", Проект "Свободна енергия Орешец" и "Бара Груп". 

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва площ от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, сключена от компания с капитал 50 000 лв. В позицията си българската компания заявява, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на ЧЕЗ-България и ще работи за доброто на клиентите, както и за развитието на фирмата и партньорите й.

Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви в петък Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

8

безпартийна

25.02 2018 в 12:31

Според мен, никоя нормална банка не би дала кредит от над 300 милиона на фирма с 90 хиляди капитал. Има нещо много гнило в тази сделка. НяКОЙ стои зад Гинка и е добре да го разберем
 
X

Да помогнем на украинските деца!