ДБ: Атаката срещу нас е, защото излязохме извън София

OFFNews 16 октомври 2021 в 11:48 2214 1

Снимка БТА

Надежда Йорданова

Проблемът с регистрацията на листата в Стара Загора е заради разширението на влиянието на „Демократична България“ извън столицата, коментира юристът Надежда Йорданова, която беше депутат 45-ото и 46-ото Народно събрание.

“Демократична България“ на последните два избора излезе извън София. Ние вече сме силни и в други населени места. Имаме ясни програми за развитие и много силни личности. Хората започват да усещат с кожата си, че феодализмът на ГЕРБ идва към своя край”, каза тя в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тя подчерта, че от правна гледна точка не е необходима заверка “Вярно с оригинала” на подписаните с квалифициран електронен подпис документи, когато е предоставен оригиналът. А той е бил предоставен още в 16:15 часа на флаш памет заедно с хартиените копия. Йорданова заяви, че от протокола на самото заседание на РИК в Стара Загора се установява, че членовете му са видели документите и са ги проверили.

Надежда Йорданова припомни, че не за първи път “Демократична България” регистрира листи с квалифицирани електронни подписи. Такива е имало и за изборите през април, и за изборите през юли. Дори документите за някои членове на РИК, които ЦИК назначи за предстоящите избори на 14 ноември, са подписани с КЕП.

“Това показва некомпетентност за работа с електронни документи. Виждаме, че голяма част от членовете на административните органи са технологични динозаври”, каза още тя.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също коментира казуса при откриването на кампанията в Бургас. По думите му за момента нерешен остава само казусът с липсата на регистрация на листата в Стара Загора, където “Демократична България” ще обжалва решението на РИК в съда.

“Това, което се вижда са две много важни неща. В България има политически сили, които ГЕРБ и ДПС може да мобилизират, защото решението на ЦИК за Стара Загора беше взето и с гласовете на ИТН. Те се опитаха да отменят на практика електронното управление. И второто нещо е, че искат да ни елиминират, но няма да им се получи”, заяви Иванов при представянето на листата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови