Борисов към щаба: Всеки ден имаме по 1000 и повече оздравели, успокоявайте хората

OFFNews 23 ноември 2020 в 16:33 8574 0

"Трябва да можем да обясним на здравите защо трябва да спазват тези мерки. Обяснявайте им, че са преносители, и успокоявайте хората", нареди премиерът Бойко Борисов на срещата си с членовете на НОЩ.

Той проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата взеха участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.

Гледате индекса на разпространение, но гледайте и броя на оздравелите. Гледайте и като общо число смъртността от 2017, 2018 и 2019 г., препоръча той премиерът.

Аз съм съгласен, че здравната система се бори героично и затова всеки ден имаме по 1000 и повече оздравели, действително проблемът е с хронично болните и възрастните. Аз го изкарах тежко и още усещам, че съм засегнат, но огромната час от младите не го усещат така. До вчера казваха, че с маските искаме да им затворим устите", каза той.

По думите на премиера от едната страна са болниците, от друга страна има обществено мнение, което счита, че минава инфекцията лесно, а 20% не вярват в коронавируса, независимо че медиите непрекъснато обясняват това.

"В същото време за икономиката, за пазара с всичко, което направихме за увеличението на доходите, можем да си го позволим само при работеща икономика, защото тепърва като дойдат ваксините цифрата ще е над 300 млн. лв, защото заедно с всички солидарно участваме в поръчките на ЕК", подчерта Борисов. 

Той заръча да не се прекалява с нито една мярка, за да не се тревожат хората, защото стоенето вкъщи влияе на психиката им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови