Сметната палата възстановява традиция на 139 г. одиторите да полагат клетва пред свещеник и пред Бога

OFFNews 17 януари 2019 в 11:07 10907 4

Одиторите да полагат клетва пред свещеник, че ще пазят законите на страната и ще изпълняват честно и добросъвестно задълженията си по службата, която им се поверява, и нейните правила, и за всичко ще дават отчет пред закона и пред Бога.

Тази традиция иска да възстанови Сметната палата, чийто председател Цветан Цветанов и неговите заместници Горица Грънчарова и Тошко Тодоров вчера приеха патриарх Неофит.

Желанието на ръководството ѝ е да се възстанови връзката на Палатата с Българската православна църква, която е започнала още при създаването на Върховната сметна палата преди 139 години. Тогавашните контрольори са полагали клетва пред енорийски свещеник и са подписвали клетвен лист, че ще пазят законите на страната, ще изпълняват честно и добросъвестно задълженията си по службата, която им се поверява, и нейните правила, и за всичко ще дават отчет пред закона и пред Бога.

На срещата вчера е обсъдено сътрудничеството във връзка с изискванията на изменения Закон за вероизповеданията, съобщиха от СП, а председателят ѝ е връчил на Светия синод на БПЦ – Българската патриаршия почетния плакет на Сметната палата. Патриарх Неофит е получил юбилейния медал на Сметната палата.

Наградите се връчват по решение на Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

17.01 2019 в 13:02

Достатъчно е да се закълнат пред баце, в краен случай, ако той е зает с някое мачле - пред цвинокио.

10571

3

Hissarion

17.01 2019 в 12:41

А ако одиторите са по линия на свидетелите на Йехова какво правим? Най добре към сметната палата да има по един консултант от всяка религия и одиторите да се кълнат пред всеки за всеки случай.

12415

1

senester

17.01 2019 в 11:58

А,и да се закълнат в децата си.Боже,каква простотия ни залива отвсякъде...