Надзирателите в Белене искат обезщетения, протестите продължават

OFFNews 19 март 2018 в 08:47 3201 0

Надзирателите от Белене искат обезщетение за нарушени трудови, икономически права и интереси, съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България.

Осемдесет и един служители на Беленския затвор са се включили в подписка, с която настояват за спазване на Конституцията на РБ, ЗИНЗС, ППЗИНЗС, ЗМВР от „адресатите“ в подписката. Тя е адресирана до министъра на правосъдието, главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията", началника на Затвора - гр. Белене и председателя на УС на Синдикат на служителите в затворите в България.

С подписката се настоява за обективно отчитане, съответно заплащане на полагания труд и допълнително полаган извънреден труд, извън установеното работно време в Затвора гр. Белене, както и спазването, респективно обезпечаването на редица субективни права, регламентирани в специалните закони по отношение на служителите на институцията.

С нея се иска "честно отчитане, съответно заплащане на положения от всеки един служител допълнителен извънреден труд" съгласно разпоредбите в специалните закони, предвид постановени съдебни решения в полза на служителите. Подписалите подписката искат в едномесечен срок да получат парично обезщетение за нарушени трудови, икономически права и интереси за 3 /три/ годишен период назад, считано от датата на входящия номер на подписка. Да им бъде изплатена и левовата равностойност за непредоставената целево предпазна храна и противоотрови за всяко дежурство /наряд/, както и разликата от 0,40ст. от сумата 1 /един/ лев за непредоставени в пълен размер тонизиращи или ободряващи напитки в нощните смени, настояват още надзирателите на затвора в гр. Белене.

Социалното недоволство в затворите продължава. Протести пред затворите днес са насрочени за Бобов дол от 9.00 ч. и Варна от 12.00 ч., във Враца и Ловеч от 9.00 ч. на 21 март и Пазарджик на 22 март. Синдикатът на служителите в затворите в България оповести програма, с която продължава кампанията „Европа и за нас“. Плана предвижда трети пореден протест в София, пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови