Български научни институти са избрани за тестови центрове на НАТО за нови технологии

OFFNews 07 април 2022 в 18:01 2358 0

Снимка Военен телевизионен канал

Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Институтът по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" са избрани за тестови центрове на НАТО за разработване на нови технологии в областта на големите данни и изкуствения интелект.

Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на специална пресконференция в рамките на министерската среща на НАТО в Брюксел на 6-7 април. 

Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в северноатлантическия регион, който е създаден от съюзниците през 2021 г., за да засили общия технологичен потенциал на Алианса за отговор на новите предизвикателства, съобщават от Министерството на външните работи.

Ускорителят за иновации ще подпомага технологичното сътрудничество и обмена на информация между съюзниците, чрез засилване на способностите за граждански иновации, сътрудничеството между академичния и частния сектор, вкл. с новосъздадени компании, както и развиване на следващото поколение технологии, които отговарят на нуждите за сигурност и отбрана.

Министерството на външните работи, съвместно с Министерството на отбраната и Постоянната ни делегация в НАТО, са оказали подкрепа и съдействие на българските научни институти през всички етапи на кандидатстване и оценяване в Международния секретариат на НАТО.

Получената висока оценка от НАТО доказва безспорно, че България е държава, която има огромен потенциал да развива и внедрява нови технологии. За България това е възможност в следващите години да допринася чрез висока степен на споделеност и прагматизъм с нашите съюзници от НАТО за военно-технологичното развитие на Алианса.

Позиционирането на България сред водещите технологично развити държави ще позволи на български компании и научни институти да участват пълноценно в разработване и прилагане на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови