Театър Азарян отбелязва 90 години от рождението на Харолд Пинтър със спектакъла 'На скорост'

OFFNews 09 октомври 2020 в 14:25 1789 0

През 2020 година се навършват 90 години от рождението на една от най-ярките и значими личности, които през последните пет десетилетия определяха облика на европейския театър – Харолд Пинтър. Автор на пиеси, поезия и проза, театрален и филмов режисьор, сценарист и актьор, през 2005 година на Пинтър е присъдена Нобеловата награда за литература. Българската сценична практика дължи много на текстовете на Пинтър в опитите си за обновление на театралния език и търсене на нови пътища за изследване на човешката природа.

На 18 октомври в Театър Азарян със спектакъла „На скорост“ по пиесите „Кухненският асансьор“ и „Гара Виктория“ от Харолд Пинтър ще бъде почетен големият талант.

„На скорост“ е първия проект на сдружение „Мултикулт“. Ново сдружение, създадено от млади професионалисти в театралното изкуство, чиито основни цели са да развиват и популяризират мултикултурните ценности в обществото чрез изкуство, да подпомагат развитието и реализацията на творците в България и да работят за повишаването на културния интерес. За своя дебют те канят режисьора Тея Сугарева, която ги обединява в работа над две от знаковите пиеси на английския драматург Харолд Пинтър.

„Театърът може да ни накара да се погледнем отстрани, да даде възможност да избираме как ще продължим нататък. Изострената ни чувствителност на творци към процесите на промяна в общуването ни задължава да поставим своите въпроси и съмнения. И ние избираме да го направим с остротата на Харолд Пинтър, чиито пиеси са пропити със страха от истинското общуване, а „Кухненският асансьор“ и „Гара Виктория“ са онези от тях, в които най-осезаемо се съдържа усещането за клопка – клопката на съществуването в изолация“, споделя Теа Сугарева.

В спектакъла участват Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“. Сценографията и костюмите са на Каролина Далкалъчева, а музиката на Мартин Каров.

Билети за „На скорост“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!