Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва с арт изненади

ОFFNews 11 януари 2019 в 07:37 10270 0

От днес започва дългият уикенд за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Пловдив ще първият носител на тази титла, а събитието ще бъде проследено от милиони граждани на Европа. 

Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата”, и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат сред представителите на Европейската комисия.

По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд.

В града ще пристигне и най-многобройната делегация от над 20 града, които са били или ще бъдат европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

Събитията ще следят екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, Deutsche Welle. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по големина aвстрийски вестник, Columbustravelmedia – популярно английско онлайн издание за туризъм, Museum TV – френска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език.

Сред агенциите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото агенция и френската новинарска агенция Agence France-Presse. Ще присъстват журналисти, които ще отразят събитието и ще представят Пловдив във Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция. 

Всички български телевизии и медии изпращат свои екипи да отразят най-големия културен проект на Европейския съюз, който за първи път ще се проведе в България. Над 5 подвижни телевизионни станции ще отразяват пряко събитията.

В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика - CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

„The Guardian“ и “Kurier” обявиха Пловдив за топ дестинация. CNN Travel също включи града в класацията си за предпочитани световни дестинации: "Пловдив, вторият по големина град в България се готви да затвърди статуса си на водеща дестинация за европейски градски почивки като една от двете европейски столици на културата за 2019 година“, съобщава медията и припомня, че другата европейска столица през 2019-а година е италианският град Матера.

Независимо от ироничните интерпретации на визията му, логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 вече е триизмерно и e монтирано на площад „Централен“. Композицията ще свети през нощта, благодарение на вградена соларна система и ще бъде новото място за срещи в Пловдив.

Освен от логото, градът ще се осветява и от 30-метрова кула на 6 нива, която осигурява видимост от 360 градуса. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своеобразен светлинен символ.

В рамките на дългия уикенд (11 - 13 януари 2019 г.) са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града, които ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г., със спектакъла „Ние сме всички цветове".

Десетки културни събития и арт изненади очакват пловдивчани и гостите на града през трите дни. 

Не липсваха куриози и при организацията на събитието. Полицията забрани на пловдивчани да отварят прозорците си и да излизат на терасите си. Малко по-късно забраната беше отменена, а мярката коментирана като "престараване".

За откриването се очакват около 30 000 души, които ще бъдат разположени на 4 основни точки – от двете страни на сцената по продължение на бул. „Цар Борис III Обединител” покрай платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има перфектна видимост към екраните и сцената, както и по бул. „Княгиня Мария Луиза” до църквата „Света Петка”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови