Врагът на БДЖ е разкрит! Журналист от OFFNews е (видео)

OFFNews 22 март 2018 в 10:55 19294 3

Шефът на ИАЖА Веселин Василев с бившия си колега и сегашен собственик на "Жп Тракция" Николай Кръстев.

Врагът на българските железници е разкрит! Оказва се, че той не е друг, а журналистът от OFFNews Светослав Метанов.

Това става ясно от записа на пресконференцията във вторник на БДЖ с участието на зам.-министъра на транспорта и бивш шеф на борда на жп компанията Велик Занчев и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Веселин Василев.

На сбирката в централата на жп компанията на столичната ул. "Иван Вазов" Веселин Василев обяснява, че няма конфликт на интереси със собственика на фирмата "Жп Тракция" и добавя:

"Тези лъжи се повтарят от журналиста Светослав Метанов и от Християн Кръстев, бивш изпълнителен директор на БДЖ."

Какви обаче са фактите?

Медийната изява на Занчев, Василев и БДЖ бе свикана на пожар, след като два от общо трите завода за ремонт на локомотиви в България, обвиниха държавната компания в уреждане на обществени поръчки с милионен бюджет в полза на новопоявила се частна компания на пазара "Жп Тракция". Неин собственик е Николай Кръстев, който е бивш заместник на шефа на ИАЖА Веселин Василев по времето когато той е управлявал жп компания, свързана с известния бизнесмен Васил Божков. 

Именно Василев издава лиценз за извършване на жп ремонти на бившия си заместник за извършване на ремонт на локомотиви, а компанията веднага започва да печели апетитни обществени поръчки на БДЖ. Разследването по темата "Системата БДЖ - едни ще унищожим, други ще позлатим" бе включено в "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика.

Предприятията "Експрес Сервиз", Русе и българо-хърватският джойнт венчър "БДЖ Кончар" потвърдиха точка по точка друго разследване на OFFNews от миналия петък - "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора", което разкри, че "БДЖ-Пътнически превози" са обявили поръчка, с която искат да възложат ремонт на 9 локомотива срещу над 4 милиона лева, а според тръжната документация се оказва, че държавното дружество ще свърши над 80 процента от работата съвсем сама. Дейностите ще се извършват в халета на БДЖ, от служители на БДЖ, с инструменти и оборудване на БДЖ и с резервни части на БДЖ. Фактурите обаче ще заминават към частна фирма. 

По повод разследването на OFFNews транспортният министър Ивайло Московски вече възложи цялостен одит на обществена поръчка с предмет: „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период”.

Проверката на откритата процедура, която се извършва от Звеното за вътрешен одит към МТИТС, все още не е приключила, а офертите по въпросната процедура би трябвало да бъдат отворени утре.

Остават въпросите колко кандидати са поискали сладката поръчка "не правиш нищо - вземаш милиони от българския данъкоплатец" и кои от изброените по-горе факти са лъжа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

23.03 2018 в 01:13

Може да съм пристрАстен, понеже имам слабост към железницата. Но тоя журналист трябва да го наградят тая година за разследване, те нали имат някви конкурси там за най-хубаво писане. Макар че, тия още не са в дранголника. Ма като гледам как ги е подкарал - надявам се, и очаквам.
Аз вече съм го наградил в душата си, и ще му намеря барем едно шише за материална награда.

Да, ако нещо - като шефиор трябва да имам милион и отгоре километри, а влака съм карал сто метра. Но пак ме кефи.

10571

2

Hissarion

22.03 2018 в 13:11

Замесени ли са ИПИ, започва да става съмнително мероприятието.

23293

1

Стефан

22.03 2018 в 12:16

Чакай сега. Ако проблемът е журналиста - с мед да го намажеш. Той ще млъкне, и БДЖ ще удари в земята швейцарските, китайските, и руските железници взети заедно.
Най-лесният начин да млъкне един журналист, е да се покаже че лъже. Та, какъв ви е, казвате, проблемът с тоя журналист?
А, че е написал истината?
Тц-тц-тц, то тоя верно голем злодей ...