Българско гейм студио в партньорство с Македонската асоциация за развиване на игри

OFFNews 25 януари 2022 в 17:59 1463 1

Българското студио за разработка на видео игри Black Sea Games влиза в партньорство с Македонската асоциация за развиване на игри (МАГДА) за 10-я юбилеен Global Game Jam Македонија. Студиото, което в момента работи по историческата стратегическа игра Knights of Honor II: Sovereign, се включва в събитието с двама души от екипа си.

Дизайнерът Александър Торофиев ще бъде част от журито, определящо победителите в Jam-а на Република Северна Македония в неделя, 30 януари 2022. На 27 януари, в 18:00 българско време, 3D аниматорът Димитър Димитров пък ще направи едночасова обучителна лекция за основни принципи на анимацията във видео игри. Партньорството също така отваря свободните позиции на Black Sea Games към разработчици от Република Северна Македония.

Събитието ще се проведе изцяло онлайн между 26-и и 30-и януари, по същото време като провеждания в Пловдив, България, Plovdiv Game Jam, отново подкрепен от Black Sea Games.

Връзката между Black Sea Games и МАГДА се осъществява за първи път през 2018 г. в Познан, Полша. Тогава дизайнерът Александър Торофиев и продуцентът на компанията Вирджиния Кирова са представители на България в журито за Наградите за видео игри на Централна и Източна Европа (CEEGA), провеждани в рамките на изложението за видео игри Poznan Game Arena. Там те се запознават с представителя на Република Северна Македония, Даниела Спасовска, която е и организатор на македонското издание на глобалното събитие Global Game Jam, което се провежда всяка година, по едно и също време, в над 600 локации по целия свят, включително и в България.

Настоящото партньорство между Black Sea Games и МАГДА бе реализирано след само един разговор между Александър, Вирджиния, Даниела и съ-организаторът на Global Game Jam Македонија - известният македонски подкастър Гораст Цветковски. От Македонската асоциация радушно поканиха екипа на BSG да участва във всички възможни активности на Jam-а (лекции, същинското състезание, журиране и т.н.).

Заради натовареността на екипа на BSG покрай разработването на Knights of Honor II: Sovereign и партньорството с българския Plovdiv Game Jam 2022, студиото няма възможността да се включи във всичко. Но ще използва тази ценна връзка директно с македонските разработчици, за да отвори свободните си позиции за работа в студиото и към гейм дев талантите на съседна Република Северна Македония. Партньорството, реализирано по тези начини, е доказателство, че видео игрите и тяхното разработване не познават национални граници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша