Маркет линкс: ИТН вече е трета политическа сила

ГЕРБ се върна на първото място, Демократична България е втора

OFFNews 26 август 2021 в 09:53 12450 3

„Има такъв народ“ е трета политическа сила, ГЕРБ се връща на първо място, а Демократична България заема втората позиция, според проучване на Маркет линкс, финансирано и реализирано съвместно с бТВ между 13 до 22 август.

Изследването бе представено от социолога Добромир Живков. Разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към ГЕРБ, коментира той. 

Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. Четвъртата вълна на заразата с коронавирус е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения, обясни социологът. 

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%. Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли, сочат още данните. 

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят. „Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ“, допълни Живков. 

Обратният процес се наблюдава при т.нар. партии на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ остава на същите позиции, но доверието към БСП и ДПС леко се повишава.

На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от включилите се в проучването отговарят „да“. Категорично няма да гласуват 10%. Очертаващите се избори 2 в 1 през ноември е много вероятно да възстановят избирателната активност до нива от около 50%, коментират социолозите. 

------------------------------------------------------

Данните са от съвместно проучване на bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови