Мъж губи книжка и работа след грешен тест за наркотици. За втори път

OFFNews 01 май 2024 в 09:41 3281 4

Снимка Архив

Мъж в Крумовград за втори път става жертва на тест за наркотици, който показва положителен резултат. 

Кръвната проба на Дженгиз Осман - доказала, че не е употробявал дрога след първата проверка, излязла след 11 месеца. Сега обаче Осман отново е проверен в Крумовград и тестът пак реагира на забранени вещества, разказа  Нова тв. 

„Миналата година на 6 януари в Крумовград ме спря патрулка. Направих тест за наркотици, излезе положителен и ме задържаха за 24 часа, отнеха ми книжката. Резултатите от кръвната проба дойдоха след 11 месеца и бяха отрицателни. Изгубих работата си. Сега на 19 април пак ме спряха в Крумовград. Случи се същото – пак тест, който е положителен, и след това ме арестуваха. Майка ми получи инфаркт след новината, разказва Дженгиз Осман. 

Моля органите и институциите да си свършат работата, за да няма повече недоразумения, допълва той.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

01.05 2024 в 14:37

ОнаясМетлата,

Така е, има медикаменти, които НЕ се препоръчват в комбинация с шофиране, работа с машини и други дейности, изискващи концентрация и бързи реакции. Помня "Тавежил" от едно време (против сенна хрема) - майко мила! Беше ужас в това отношение. Но дори и това влиза в параграф "препоръки", а не задължения. Има и доста други медикаменти, които нямат такива препоръки, но дават фалшив положителен резултат на нарко-тестовете. Та Човека долу е прав - трябва да не се предприемат наказателни мерки преди да е излязъл резултатът от кръвните проби, които са много по-точни. Аз бих добавил и внимателен избор на тестови комплекти. Не всички са еднакви.

1005

3

ОнаясМетлата

01.05 2024 в 12:54

Човеко, прочети листовката на лекарството и дали в него пише, че може да шофираш и оперираш тежки машини след приема му.

Тестовете хващат напълно легални, но контролирани медикаменти като Ксанакс и Лексотан. Под влиянието на последните, обаче, не е препоръчително да се шофира и дали прокурора ще го сметне за шофиране под влиянието на наркотик е мътно. Въпрос на късмет, заради начина по който е написан закона. (Личното ми мнение е, че винаги трябва да бъде подведен под отговорност шофьорът И лекарят предписал му лекарството... Или фармацевтът, който му го е продал, ако е без рецепта. Ама това е друга тема.)

А ако няма ефект върху нервната система, реакциите, зрението и тн, но би дало фалшиво положителен резултат - тогава се страхувай. И може би потърси с лекаря си алтернатива, която не би дала тези отклонения.

10212

2

Човека

01.05 2024 в 12:24

Това е жив терор. Четох за едно от лекарствата които приемам, че може да даде положителен резултат. Шофирам постоянно притеснен дали няма да се случи. Разбирам колко е важен и необходим контрола, но закона трябва изцяло да се промени предвид обстоятелства като това.
След полевия тест например да се спира от движение за 24 часа автомобила и водача, и докато не се потвърди с кръвен тест, да не се налагат други мерки.
Естествено видимо неадекватни следва да се задържат, но и за това трябва да има критерии.

345

1

Джендо Джедев

01.05 2024 в 12:11

Горкият човечец! Тия тестове трябва да се подменят изцяло! А и лабораториите да се размърдат. Защото не става въпрос за изолирани случаи, а бая народ пропищя вече.