200 милиона е загубила Топлофикация София от договор с хора на Ковачки. Интервю с Бонка Василева

През посредника Гранд Кепитал общинската фирма не само купувала на завишени пари, а дори плащала комисионна

Венци Мицов 29 април 2024 в 17:26 10703 5

Бонка Василева

„Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години. Общинското дружество е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на цени, значително по-високи от пазарните. Това показва експертен анализ на публични данни за 2019 – 2024 г., изготвен за „Грийнпийс“ – България. Периодът, разгледан в анализа, започва от 2019 г., когато влиза в сила договорът между „Топлофикация София“ и „Гранд Кепитал“ – търговски посредник, свързван с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Договорът предвижда, от една страна, възнаграждение за посредника в размер на 0.50 евро за всяка закупена квота. От друга страна, предвижда и фиксирана цена за закупуване на квотите въглеродни емисии от 28.50 евро/тон, въпреки значително по-ниските прогнозни цени на квотите в момента на сключване на договора.

При анализа на публичните данни за следващите години прави впечатление, че средната цена на закупените квоти превишава – в някои от годините значително – средната пазарна цена през съответната година. Това води до заключението, че „Топлофикация София“ не е положила достатъчно усилия да заложи максимално изгодни за дружеството условия при търсенето на посредник, който да купува квотите от негово име и за негова сметка.

Темата коментира общинският съветник Бонка Василева от Коалиция "Продължаваме промяната, Демократична България, Спаси София" в интервю за OFFNews пред Венци Мицов. 

Реално около 200 милиона е загубата на Топлофикация от неизгодно купуване на въглеродни емисии, казва Бонка Василева. 

Купуването на въглеродни емисии е операция, която се извършва от финансов посредник. Той играе на борсата и закупува съответните емисии за тези потребители, които са задължени по закон да купуват такъв тип емисии. В случая това е "Топлофикация София". Тя сключва договор с фирмата Гранд Кепитъл, която получава процент за всяка закупена квота, записана в договора. От друга страна - и тук е голямата уловка, те имат фиксирана доста висока цена за тези квоти. Тоест - те имат фиксирана печалба. Те обаче са купували на много по-ниски цени от фиксираните и са спечелили 9 милиона допълнително. 

През 2021 г. се пуска сигнал от Грийнпийс до прокуратурата. В българското законодателство за това, че ти си сключил неизгоден договор и си пропуснал ползи за дружеството, носиш наказателна отговорност. И е трябвало Столичният общински съвет да потърси отговорност на този управителен съвет защо са сключени такива договори. Има две хипотези - че те не знаят за какво става дума или за някаква финансова изгода, която се е разпределяла между всички. Няма някакви други възможности.

Тази безстопанственост, която се е вихрила или някакви схемаджийски неща, които се случват, трябва да се разнищи в абсолютни детайли, ще има проверки, заявява Бонка Василева. 

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

07.05 2024 в 11:50

Пускаме сълза :)

-685

4

nms

30.04 2024 в 17:24

Мила родна картинка, "ти на мен аз на теб" и накрая Ковачки по богат а масрафа ще го плати държавата с парите на данъкоплатците.
Опалянка, ама нали Кокорчо искаше да плати дълга , директно плащане към далаверите на Ковачки

-1750

3

ob1

30.04 2024 в 09:18

Ей сега ще излезе Гошето от СОС и да обясни как Терзиев е виновен, че ФандУПкова е с изцапани гащи :)

1005

2

eagle60

29.04 2024 в 21:44

СОС не е колективна безогошорност. СОС е съставен от общински съветници. Прокуратурата защо не разрови? Още ли продължава "моделът Софиянски" - всички на яслата, сити и доволни

10935

1

borisboris

29.04 2024 в 18:05

А некои продължават да твърдят, че политиката не ги касае. Плащай двойно за парно, ток, топла вода дето не е топла, бензин, олио хлеб и прочие и прочие. И така паричките ти отиват директно у Ковачки и други като него, а ти взимаш заеми (пак от такива) да закърпиш положението.