ВМА ще се лицензира като център за бъбречни трансплантации

OFFNews 12 октомври 2022 в 12:34 1127 0

проф. Венцислав Мутафчийски

Снимка ВМА

проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) е на прага на сключване на договор и лицензиране като център за бъбречни трансплантации, съобщи началникът на болницата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Радостни сме, че можем да дадем този принос за обществото, добави той.

"Тази година се навършиха 15 години от първата трансплантация във ВМА, 85 са вече направените трансплантации, пет за последната година. Скромен резултат, особено след пандемията, където имаше още по-голямо забавяне, но това не свали нашия ентусиазъм", каза генерал-майор Мутафчийски.

По думите му от тази година ВМА вече има 24-часово дежурство за целия период на годината. "Когато и да има нужда – ние можем да отговорим", допълни той.

ВМА остана един от последните центрове за трансплантация у нас, отбеляза началникът на болницата. Венцислав Мутафчийски заяви, че той и колегите му ще продължат да поддържат високо ниво и отговорност в тази дейност. Той благодари на всички близки на донори, които са помогнали на други хора да живеят.

Днес академията отбелязва Европейския ден на донорството – ден, в който медиците изказват своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. 

Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на петима души, дали през 2022 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки