Ваксините срещу COVID-19 работят, но трябва да свикнем с мисълта, че ще има нужда от нови

Според акад. Богдан Петрунов еволюцията на коронавируса вероятно ще е подобна на грипа

OFFNews 22 януари 2021 в 15:33 990 0

За момента данните показват, че ваксината, която вече се поставя, е в състояние да се справи с новия вариант на щама на COVID-19, установен във Великобритания, но ние не знаем в бъдеще какви промени ще настъпят в спайка (в бодила) на вируса, от който се извлича белтъкът, послужил за основа на ваксината. Ако там настъпят сериозни промени, тогава очевидно ще трябва да се готви нова ваксина.

Това каза по БНР каза акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той допълни, че нещата вероятно ще се развият подобно на грипа и може да се наложи всяка година да се прави нова ваксина според циркулиращите варианти на коронавирус. Това ще се види в края на годината, когато се проследи достатъчно имунитета, който създава ваксината, уточни академикът.

Вариант на щама във Великобритания е много по-инфекциозен, но не е единствен, появи се нов вариант и в Южна Африка, Бразилия, Япония, каза акад. Петрунов и добави, че това е нормален еволюционен процес.

По думите му решението на оперативния щаб е коректно, защото премахването на ограниченията сега би довело до ситуацията през ноември миналата година. Мерките трябва да се отпускат внимателно и постепенно, каза алергологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови