Уролози от ВМА с безплатни прегледи за рак на простатата

OFFNews 24 октомври 2023 в 15:30 1673 0

кампания

Снимка ВМА

Безплатни прегледи

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата Movember-2023 с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите.

Това съобщиха от лечебното заведение. Консултациите със специалистите от клиника „Урология” ще бъдат в дните понеделник, сряда и петък (през целия ноември), от 15:00 до 18:00 ч., в кабинет 242, в поликлиниката на болницата.

За целта е необходимо предварително записване, на тел.: 02/ 92 25 334, като записванията ще продължат до изчерпване на предварително обявените часове. Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас, припомнят от ВМА. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином. Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани с лекар уролог.

В началната фаза на развитие простатният карцином не предизвиква оплаквания и поради тази причина профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит навреме.

Думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Мо“, и за месец ноември (November). Това е месецът, когато мъжете си "пускат" мустаци или не се бръснат, за да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху рака на простатата и други злокачествени заболявания при мъжете. Movember е международна инициатива, възникнала в Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика