Токсиколог: При хранително отравяне, пийте много вода

OFFNews 14 юли 2023 в 13:11 1915 0

Людмила Трайкова

Снимка ВМА

доц. Людмила Трайкова, токсиколог

Хранителното отравяне е много често срещано състояние през летните месеци. Най-често са последица от консумацията на храна, съдържаща отровни за организма вещества, предупреждава доц. Людмила Трайкова, началник на Катедра "Токсикология" във Военномедицинската академия (ВМА).

Кои храни могат да бъдат опасни

Проблеми могат да създадат храни животински произход (риби, миди и други); гъби, горчиви ядки от някои плодове (кайсии), бакла, гъби, позеленели картофи (които съдържат соланин); попаднали в храната примеси (плевели (мораво рогче и други), химически примеси; бактерии и токсини от бактериален произход.

Симптомите започват скоро след хранене и са резултат лоша хигиена, както и от неправилно съхранение на хранителните продукти, което е благоприятна предпоставка за заразяването на храната", казва доц. Трайкова. -  Средно 4-8 часа след консумиране на замърсена храна засегнатите може да почувстват болки в стомаха, гадене, повръщане, диария. При тежко протичане настъпва обезводняване на организма, артериалното наляген пада, възможно е човек да колабира. Някои хора може да вдигнат температура, пулсът им да се ускори, кожата да е бледа, да са отпаднали, посочва токсикологът.

С особено внимание!

При данни за консумация на гъби, особено диворастящи, и ако оплакванията са групови (няколко лица в компанията), задължително трябва да се посети спешен кабинет. Отравянията се причиняват от токсини, които се запазват в храната, независимо от нейната термична обработка и начин на консумация, казва доц. Нейкова.

При изяждане на отровна гъба симптомите се появяват по-късно (от 8 до 30 часа след консумация), средно 10-12 часа, тъй като отровата не уврежда директно стомашно-чревния тракт, а черния дроб.

В първите 3-4 дни оплакванията са гадене, повръщане, проява на диария, коремни колики, някои получават мускулни крампи, обезводняване, колапс и др. Постепенно се появяват болки в черния дроб, склерите на очите, кожата и урината пожълтяват. Често се засягат и бъбреците – намалява количеството на отделяната урина, кръвното се повишава, възможно е да се стигне до бъбречна недостатъчност в най-тежките ѝ форми, казва доц. Трайкова.

Не са редки отравянията след консумация на морски дарове и риба. Често те могат да бъдат преносител на различни видове бактерии, в резултат на което започват стомашно-чревни оплаквания, които бързо водят до обезводняване и електролитен дисбаланс в организма.

Хрантелно отравяне или стомашен грип

Много често хранителното отравяне и стомашният грип се бъркат, тъй като имат сходни симптоми: диария, коремна болка, гадене, повръщане и понякога повишена температура. Разликата между тях е в източника на инфекция, пояснява доц. Нейкова.

Какво се прави при хранително отравяне

Едно от първите неща е промивката на стомаха. Така най-бързо се премахват токсините от тялото. За да стане това, трябва да се изпият около 1,0-1,5 до 2 литра вода или слаб разтвор на сода за хляб, след което да се предизвика повръщане. Същата стъпка може да се направи с активен въглен (обичайно се приема 1 таблетка на 10 кг тегло), съветва специалистът.

Хранителните отравяния много бързо дехидратират организма, затова е необходимо да се компенсира загубата на течност. Необходимо да се пие повече вода или още по-добре – специални рехидратиращи разтвори, но задължително на малки порции и често. В противен случай рискувате да повърнете отново!

Безалкохолни и плодови сокове не са препоръчителни, защото няма да помогнат а само може да увеличат диарията. Пробиотиците също могат да помогнат за намаляването, както на продължителността на разстройството, така и на честотата на изхожданията. Ако предприетите мерки не дадат резултат и не настъпи подобрение, трябва да се търси лекар, казва доц. Людмила Трайкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика