Столична РЗИ с безплатни имунизации срещу морбили, паротит, рубеола

OFFNews 19 януари 2024 в 09:24 859 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация срещу морбили

За втори път този месец в Столичната регионална здравна инспекция се организира безплатна имунизация срещу морбили, паротит и рубеола.

Тя е за деца без първи и втори прием на такава ваксина, съобщава БНР.

Въпреки предварително обявената кампания - миналия петък в имунизационния кабинет не е поставена нито една ваксина, показва справка.

Има риск от разпространение на морбили заради непълен обхват с ваксината, предупреди Кунчев

Имунизацията са задължителната у нас ваксина се организира във връзка с обявената преди месец и половина епидемия от морбили в Румъния.

В края на миналата година в съседката ни съобщиха за общо 2800 потвърдени случая за цялата година, сред които имаше и починали две бебета, неподлежащи на имунизация и мъж на 35 години, неваксиниран и с придружаващи заболявания.

Над 2800 случая на морбили са регистрирани в Румъния през 2023 г.

Ваксината срещу морбили се поставя на новородените при навършване на 13 месеца, а следващия прием е на 12 годишна възраст.

От здравното министерство са дали препоръки на личните лекари у нас да прегледат пациентските си листи за забавени такива имунизации и да ги направят.

В страната ни все още няма регистриран случай на вирусното заболяване в столичната здравна инспекция разполагат с над 8000 дози от ваксината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика