''Смайващо'' увеличение на случаите на морбили отчете СЗО

През 2022 г. от вирусната инфекция са починали 136 000 души, предимно деца

OFFNews 17 ноември 2023 в 09:33 742 0

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Налице е „смайващо“ годишно увеличение на случаите на морбили (дребна шарка) и смъртните случаи от нея през 2022 г., отчита нов съвместен доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, съобщава Ройтерс.

Случаите са скочили с 18% до приблизително 9 милиона, а смъртните случаи – до 136 000, предимно сред децата, съобщават здравните агенции в съвместно изявление.

Големи огнища на морбили имаше в 37 държави миналата година, повечето от които в Африка, в сравнение с 22 страни през 2021 г.

Увеличението на броя на огнищата на морбили и смъртните случаи е тревожно, но, за съжаление, не е неочаквано, като се има предвид намаляващите нива на ваксинацията, които наблюдаваме през последните няколко години, каза Джон Вертефой, генерален директор на отдела за глобални имунизации към Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Пандемията COVID-19 масово наруши рутинните усилия за имунизация по целия свят, а възстановяването е бавно.

Морбили е един от най-заразните вируси в света, но може да се предотврати чрез две дози ваксина. Въпреки това 22 милиона деца по света са пропуснали първата доза през 2022 г., а други 11 милиона - втората доза.

Ситуацията изобщо не се е подобрила след пандемията в страните с ниски доходи, където рискът от смърт от морбили е най-висок, обяви СЗО. Нивото на имунизационно покритие там е 66%, в сравнение с 95% - колкото според СЗО е необходимо за предотвратяване на епидемии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!