Шефът на Уолтопия: СЕ знак за белодробните вентилатори не е необходим

OFFNews 22 март 2020 в 16:55 27922 4

Собственикът на световния лидер в производството на стени за катерене Уолтопия Ивайло Пенчев публикува разяснения за възможжностите да се внесат белодробни вентилатори (респиратори) у нас.

Според него реално тези уреди могат да бъдат доставени много бързо и лесно, тъй като Европейската комисия още на 13 март е одобрила препоръка, според която в условията на пандемия не се изиска тези уреди да разполазаг със "СЕ" маркировка.

Пенчев поиска да дари 222 000 лева на Александровска болница за закупуването на респиратори. Дарението му обаче бе под условие - апаратите да се ползват привилегировано от негови служители и техните близки. Именно това стана причината клиниката да откаже щедрото предложение.

След отказа на Александровска шефът на Уолтопия започна да проучва възможностите сам да внесе белодробни вентилатори у нас. Новите му планове са да закупи 20 или 30 такива, а не само 5, колкото трябваше да е дарението за Александровска болница.

Ето и пълния текст на публикацията на Пенчев във фейсбук:

Необходимите вентилатори (които покриват стандартите в Китай) могат да бъдат незабавно внесени и предоставени на болниците независимо от това дали върху тях е нанесена маркировка „СЕ“.

Съгласно т. 5 от ПРЕПОРЪКА (ЕС) 2020/403 НА КОМИСИЯТА от 13 март 2020 година относно процедурите за оценяване на съответствието и за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19З
(https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/…)

държавите членки на ЕС имат право да разрешат в съответствие с член 11, параграф 13 от Директива 93/42/ЕИО дерогации от процедурите за оценяване на съответствието на медицински изделия.

Оказва се, че европейската бюрокрация все пак действа по-бързо от родната!

Нашето правителство не обърна внимание на призива ни, но май нещата ще станат въпреки това.
СЕГА ВСИЧКИ ФИРМИ ВНОСИТЕЛКИ НА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА МОГАТ ДА ДЕЙСТВАТ!
Малко вероятно е при това Българската държава да спре вноса.

В Обединеното кралство вчера е публикуван документ, който посочва минималните изисквания, на които трябва да отговорят вентилаторите, върху които няма „СЕ“ маркировка.

https://www.gov.uk/…/rapidly-manufactured-ventilator-system

И Британците действат по-бързо от нас.
Айде засилваме се!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

22.03 2020 в 21:46

И за капак - това са войнишки(!) прибори. За един час вчерашния гимназист ще се научи да ги използва, и няма да убие никого с тях. И в линейките работят, не им трябва постоянно инсталацията на болницата.
Клоуни.

Днеска следобед руснаците вдигнаха почти цял полк грамадни Ил-76 от военната си авиация, по 20 тона имане във всеки самолет, и лекари. И с тия подаръци кацнаха в Рим.
Не три кашона парцалени маски от турция, а болница с персонал, и 180 тона консумативи.
Ма кво толкова, тя Италия не е ни в е-сето, ни в натото.
Додето борисов разиграва театър за пубертети, в който ръкопляскат само олигофрените. Не ми, ковидиотите, както пише в Уебстъровия речник пак от днеска.

23293

3

Стефан

22.03 2020 в 21:38

Хубаво, ама това е животоподдържаща апаратура. И с нея няма работа никой, който не знае за какво става дума.
Ти, примерно, виждал ли си такова нещо? Знаеш ли какво трябва да прави? А как?
Виждал ли си какво става с пациента, ако то работи неправилно? Знаеш ли по какво да познаеш дали е тръгнала кардиология сама по себе си, или неизправния апарат му е докарал пулс 250? Знаеш ли какво и как да направиш с бандурата като се разпищят нейните аларми? Ако се разпищят. Имаш ли техници за десетки непознати апарати?

Защо вместо тоя театър, слабоумната захариева ли, каква беше там, уж външната министърица, не вдигна телефона, не честити рожденния ден на Лавров, не му се извини за глупостите които дрънка, и не го помоли за един вагон КИ-4 и ДП-9? По 100 долара парчето. Всеки от тия прибори поддържа по двама(!) пациенти. КИ-то крепи само със спонтанно дишане, а ДП-то - и мъртъвците. И може да им пуска и упойки, и лекарства. И двете имат и противогази, та няма нужда и стаите да са стерилни.

12256

2

Stamboloff

22.03 2020 в 19:38

Пенчев ще ги купи, щото е куче и е достатъчно шантав да го направи. Пък да видим кой митничар ще му ги спре и кой лекар ще откаже да ги ползва поради липсата на СЕ знак, ако пациенти започнат да му умират в ръцете поради липса на апарати за обдишване.. Е, ще го понамразят оторизираните вносители на сертифицирани апарати, че ще им дискредитира цените, но те пък нямат наличности. Пък и на него едва ли му пука.Той не е в този бизнес.
Странно е , светът се е запалил от този вирус, а ние изискваме да гасим пожара само с чиста вода, проверена от ХЕИ.

6145

1

kokoten

22.03 2020 в 17:36

Пенчев,намери как да внесеш реаниматори,щото и 100 000 респиратора да внесеш ако няма кой да работи с тях,всичко е безсмислено....категорично с тези апарати не може да работи всеки,ако започнат под път и над път да включват болните на апаратна вентилация това е почти сигурна смърт за пациента,това е като да дадеш картечница на луд човек...Да се молим на Бог,да го докараме до 1500-2000 заразени и до 300 тежко болни,по-нататък е катастрофа с неясни измерения....

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки