Сега всеки чака да се ваксинира някой друг, после ще има опашки от желаещи

Отварянето на детските градини ще доведе до плавно увеличение на заразените, обяви математикът д-р Томов

OFFNews 10 януари 2021 в 09:31 5301 1

Спадът в заразените с коронавирус се дължи на противоепидемичните мерки, заяви математикът д-р Лъчезар Томов, преподавател в НБУ, по БНТ.

Но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата. След седмица според него, това ще доведе до скок при новозаразените.

Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст", коментира той.

Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, спомена и Германия - където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

"Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие", каза още д-р Томов.

Притеснява ме опита да се управлява по един и същи начин епидемията, заяви математикът. По думите му има реинфекция, има и три пъти заразени хора. 

70% от хората по света могат да бъдат ваксинирани, въпросът е в какъв срок, обясни той. В България трябва да се ускори ваксинацията, подчерта Томов. Ще се мине един критичен праг, когато броят на желаещите да се ваксинират ще се увеличи, прогнозира математикът. Всеки чака да се ваксинира някой друг, когато имунизираните станат повече, ще има опашки от желаещи, обясни той. 

Комбинацията от ограничаване на контактите и ваксиниране, фактът, че има преболедували хора, и сезонното намаляване на вируса през лятото, може да доведе до неговото изчезване, обясни математикът. 

Колективният имунитет в България е на много ранен етап. Носенето на маски, на шлемове - навсякъде и постоянно, ще доведе до отмяна на мерките, категоричен бе Томов. 

Ако има дози, у нас може да се достигне до 40 000 ваксинирани на ден с помощта на личните лекари, особено след одобрението на ваксината на Астра Зенека, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

10.01 2021 в 14:15

Не чакайте.Ваксинирайте се веднага щом имате възможност.Това е начина да преборим вируса...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews