Съдебно решение ще определи сумата за обезщетения на семействата с разменените бебета

Неимуществени вреди се доказват трудно, предстои дълъг процес, заяви шефът на здравна комисия в СОС д-р Антон Койчев

OFFNews 17 януари 2023 в 10:36 1159 1

д-р Антон Койчев

Снимка СОС

д-р Антон Койчев, председател на Комисията по здравеопазване в СОС

"Не здравната комисия и Общинският съвет решават моментално размера на обезщетението и дали то да се изплати или не. Предстоят съдебни процедури. Столичният общински съвет (СОС) борави с общински средства и по закон, едва след произнасяне на съда при триинстанционно производство, ние можем да дадем своето разрешение за изплащане на съдебна компенсация."

Това обясни по БНТ председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев. Вчера адвокатът на едното от семействата, чиито бебета бяха разменени във Втора АГ болница "Шейново", съобщи, че те ще поискат обезщетения в размер на 300 000 лв.

Според д-р Койчев това ще отнеме време, "тъй като няма обективен измерител на човешкото страдание".

Тези неща се доказват много трудно. Семействата са в абсолютното си право да искат обезщетение, но това не е процедура от днес за утре. Исковете ще бъдат подадени към търговското дружество болница "Шейново", след което ще бъдат предприети съответните действия по преговори какви да бъдат обезщетенията, дали ще се стигне до съдебна фаза и едва тогава ще има по-голяма яснота какво ще се случи. Обезщетенията са за сметка на търговското дружество, но пак казвам предстои дълъг съдебен процес, който подлежи на доказване, посочи шефът на здравната комисия в СОС.

Според него позитивното в този случай е, че "кризите са възможности за решения" и точно тази криза е довела до въвеждането на по-строги и прецизни правила при издаване на бебетата. Вече ще има тройна система на контрол. Освен акушерката и неонатолога, ще се разписва и самата майка, след засичане на гривните.

По думите на д-р Койчев директорът на болницата д-р Румен Велев е заявил готовност да подаде оставката си, "но в случая отговорност не носи само той."

Той е един от най-добрите директори на общински болници. "Шейново" има траен ръст на ражданията през последните години. Това е търсена болница, която се ползва с добро име. В този случай беше увредено реномето ѝ, но това ще бъде преодоляно, заяви Антон Койчев.

Бебетата, които бяха разменени в столичната общинска болница, са родени в един и същ ден, по едно и също време през септември. Три месеца по-късно става ясно, че не са отглеждани от биологичните си родители, след като една от майките прави ДНК тест. По случая беше сезирана прокуратурата. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" извърши проверка, която установи, че причината за размяната е недостатъчен контрол. След вътрешна проверка в лечебното заведение директорът му д-р Румен Велев съобщи, че размяната е станала при първото даване на новородените на майките им.

След двойна ДНК експертиза децата бяха върнати на биологичните им родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови