Расте броят на жените с алкохолизъм, зависимите са навсякъде около нас

Трябва държавен фонд за лечение на тези хора, казва Желяз Турлаков, който открива нова терапевтична общност "Маратон" в Банкя

OFFNews 29 юни 2023 в 09:15 5180 0

Къщата на програмата

Снимка Личен архив

Новата програма "Маратон" стартира в Банкя

Все повече българки пият опасно много. Броят на жените с алкохолизъм у нас се увеличава. 

Преди години зависимите мъже и жени бяха в съотношение 3:1, днес ситуацията е 50:50, броят им се изравнява, твърди Желяз Турлаков, който още през 2003 г. създаде Терапевтична общност „Ново начало“. По-късно програмата за лечение на зависимости стана член на европейската федерация на терапевтичните общности (EFTC).

От 12 години - и до днес, Турлаков настоява да има държавен фонд за лечение на наркозависими. Тази битка с властта започва тогава заедно с пациентски организации. Основание за създаване на този фонд е законът за здравето, според който 1% от алкохолния и тютюневия акциз трябва да бъдат пренасочвани към програми за превенция, както и за рехабилитация на засегнати вече лица. 

"Но всичко приключва в момента на обещанията и снимки с политиците", казва Желяз. Всяка година министърът на финансите превежда тази сума към министерството на здравеопазването, тя е 30-40 милиона лева, обяснява той. Според него парите отиват за запълване на различни бюджетни дупки, а 99% от възможностите за лечение на зависимите са частни проекти. 

Дрогирани шофьори по пътищата има от много години, но трагични инциденти като този със смъртта на Милен Цветков фокусираха вниманието на обществото, подчертава той. Според него тестовете на МВР дори не засичат част от употребяваните вещества. 

Днес злоупотребата с наркотици и алкохол е много по-масова, а границата във възрастта на употребяващите е паднала до деца на 13-14 години. Зависимият вече е навсякъде - няма квартали, бедни, богати, мъже, жени... Заможни хора с хубави професии и семейства на практика страдат от алкохолизъм, употребяват алкохол и кокаин, да не говорим за марихуана, амфетамини - кокаинът на по-бедните, както ги наричат, разказва Турлаков.

По думите му сега много по-често, отколкото преди години, проблемът е в полизависимостта - алкохол, дроги, хазарт. 

"В началото на юли той открива нова терапевтична общност - "Маратон" в Банкя. Разбира се, че има желаещи да постъпят, и жени, и мъже", отговаря на въпроса на OFFNews Турлаков. Името само говори за целите - постоянство, време, етапи, упоритост, за да се отървеш от зависимостта. 

Цените обаче в тези програми варират между 1800 и 4000 лева на месец. Който не може да си ги позволи, остава да се оправя, както може. И тук би трябвало да се появи държавната политика за справяне с проблема под формата на фонд, който да поеме част от разходите за лечение. Това са болни хора, те също плащат здравни осигуровки, какво значение има дали си с диебет или с полизависимост, трябва да имаш право на помощ. Сега няма клинична пътека, държавата е мащеха за тези хора, категоричен е Желяз Турлаков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика