Ранната менопауза намалява работоспособността, показа изследване

OFFNews 18 март 2024 в 10:25 849 0

жена

Снимка Pixabay

Изследване

Ранната менопауза влияе на отношението на жените към работното място и усещането за способността да се справят, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване.

Проучване сред повече от 2600 жени във Финландия, публикувано в сп. Menopause, е имало за цел да установи дали менопаузата преди 45-годишна възраст засяга професионалния живот на жените, които имат още 20 години работа пред себе си.

Осем от десет жени са се оплаквали от горещи вълни и нощни изпотявания, които са засегнали качеството на живота им. Изследването е установило, че тези промени в състоянието са ограничили много жени в работата им. Тези, при които менопаузата е настъпила на 46 години, са били 1,5 пъти по-затруднени да работят качествено в сравнение с другите. При някои от тях дори се е наложило ранно пенсиониране.

Това е първото изследване, фокусирано върху връзката между ранната менопауза и участието в трудовия процес. "Изследването показа, че настъпването на ранна менопауза се свързва с намалена работоспособност и дългосрочни затруднения", каза д-р Стефани Фобион, която е медицински директор на обществото за изследване на менопаузата. "Тези открития показват още веднъж нуждата от промени с цел подобряване на качеството на живот на жените - както в личен, така и професионален план."

По-ранно изследване във Великобритания установи, че менопаузата преди 45-годишна възраст води до 9-процентно отпадане на жените от пазара на труда в началото на 50-те им години.

Настоящото изследване с водещ автор Тия Сааринен от университета в Оулу има за цел да подтикне работодателите към даване на почивки на жените на средна възраст. "Условията на труд трябва да са по-гъвкави за жените в ранна менопауза, за да могат те да се справят със симптомите", се казва в публикуваните резултати. "Необходима е подкрепа, така че да не се стига до преждевременно прекратяване на кариерата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!