Псуването има обезболяващ ефект

OFFNews 17 декември 2019 в 14:30 1546 0

Снимка Pixabay

Изследване на Университета Кил, Германия, доказва, че псуването може да действа като анестезия, съобщава бизнес изданието Inc.

В един от експериментите участниците били накарани да задържат максимално дълго ръцете си в ледена вода. Тези, които ругаели през цялото време, издържали повече от мълчаливите. Обяснението на учените е, че хората, които псуват, имат по-добро кръвообращение и по-високи нива на ендорфините.

Положителният ефект от ругатните констатират и психолозите, чиито наблюдения показват, че екипите, в които хората общуват и се шегуват с ненормирана лексика, са по-ефективни. Оказва се, че псуването помага при делови спорове като повишава ефективността и убедителността на аргументите.

Неформалната лексика се смята за недопустима, но в действителност повишава доверието между хората и често е причина за успехите на екипа, пише Inc.

Според данните на изследването ругатните позволяват да предадеш чувства и мисли, които трудно могат да се изразят с обичайната лексика. Така колегите се опознавали по-добре, а това водело до създаването на по-добър контакт помежду им и повишено доверие.

Подобна лексика в различни сфери от живота психолозите определят като доказателство, че "хората по-рядко лъжат, имат по-висок емоционален интелект и богат речник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews