Проф. Сербезова е била заплашвана от човек на прокуратурата

OFFNews 20 февруари 2024 в 09:30 1392 2

Асен Сербезова

Снимка БГНЕС

проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо ниво в прокуратурата по времето на COVID пандемията. Бившият здравен министър и бивш председател на Българския фармацевтичен съюз разказа по bTV, че след множество проверки за спекула в аптеките преди да се обяви извънредно положение заради коронавируса, е получила обаждане от прокуратурата.

Това се случва, след като тя инициира среща с тогавашния главен прокурор Иван Гешев, на която са уточнили, че колегите ѝ ще съдействат на проверките и ако има спекула ще я представят на проверяващите.

„Тогава сигнализирах, че има недостиг на лекарства, а проверките в аптеките бяха от 5-6 институции наведнъж. Самата среща с Иван Гешев мина професионално и дистанцирано без никакви ангажименти. Казахме, че ще съдействаме и помолих за човечност, да не се злоупотребява и да не се окаля имиджът на фармацевтите“, поясни Сербезова.

Тя обясни, че по време на срещата не е демонстрирано несъгласие.

Два дни след това получих обаждане от човек от прокуратурата. Той се представи, имам свидетел на този разговор, материалите са в съда, ще стане известен по-късно. Засега не мога да го обявя. По време на разговора ми беше казано, че ще бъдат приложени силови методи - не да внимавам и да се кротна, а директно ми казаха, че ще бъдат приложени силови мерки, ако не спра да рева за проверките за липсата на лекарства, обяснява тя.

Веднага след обаждането фармацевтката получава обвинения. Според нея събитията са свързани. Тя уточни, че по време на разговора с човека, който я е заплашвал, на екрана на телефона ѝ не е бил изписан номер. Тя обясни, че е пуснала устройството на спикър и е имала свидетел на отправените закани.

През октомври 2020 г. тогавашната председателка на Българския фармацевтичен съюз получава обвинение във връзка с нейни интервюта по време на извънредното положение през март. Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми с лекарствата Софийската районна прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемията.

„Аз не престанах да "рева", продължих да обикалям студиата и да посочвам на обществото какво правят другите държави, че това насаждане на страх и паника е вредно, че държавата трябва да се подготви за идващата пандемия“, коментира бившият здравен министър.

След първоначалните заплахи не е имало други предупреждения за "силови мерки". Сербезова обясни, че не знае дали хората, които са ѝ се обадили по време на пандемията, са свързани с групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Бившият здравен министър не отрече, но и не потвърди, че заплахите са идвали от ръководителя на дирекция "Публична комуникация" към главния прокурор Веселин Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

2

Ibn Sina

20.02 2024 в 12:40

Тази от къде изпълзя? Защо някой не провери дали разводите и не са в основата на прокурорските драми? Видяхме я като министър. Ако прокуратурата си гледаше работата щяха да са и повдигнали истински сериозни обвиневия. Може би това сега е част от сделката - да не я закачат, ако наплюе предишните.

17439

1

мнение от IP

20.02 2024 в 09:48

За останалите на територията 6милиона мишлета нещата звучат така: Софийската районна прокуратура е от престъпната група на "Нотариуса". Градската прокуратура е от престъпната група на Пепи Еврото. Гешев е от първата, а Сарафов от втората. Директорът на комуникациите им е един и същ. Той използва скрити телефонни номера, за да заплашва граждани.
 
X

Да помогнем на украинските деца!