Проф. Ива Христова: Кърлежът трябва да се извади през първите 3 часа

OFFNews 11 април 2024 в 10:02 2945 0

Ива Христова

Снимка БГНЕС

Проф. Ива Христова

Важно е кърлежът да бъде премахнат бързо в първите три часа, когато рискът от заразяване е минимален,а каза по БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ в момента има бум на ухапванията от кърлежи.

"Тази година заради затоплянето кърлежите се активизираха по-рано. Има много случаи на ухапани от кърлеж, както и на лаймска болест. 10% от ухапванията водят до заразяване", обясни проф. Христова и предупреди, че има риск от алергична реакция.

За симптомите на Лаймската болест и една конспиративна теория

По думите ѝ има рискове от алергични реакции.

Местностите, които са потенциално опасни и хората трябва да избягват, са местата с гъста растителност - в парковете да се движат по централните алеи, а не по малките пътеки. В първите няколко часа от забиването кърлежът пада много лесно с пинсета - трябва да се хване максимално близо до кожата, за да не се скъса. Ако е минало повече време, трябва да се потърси обезателно лекарска помощ. Ако се скъса, инфекцията е в неговото хоботче, което остава в кожата ни, каза директорът на НЦЗПБ.

Тя поясни, че симптомите на лаймска болест са зачервяване около мястото на ухапване, като диаметърът се разширява и се появява след инкубационен период.

От "Зелена система" към Столична община информираха, че вече са обработени по-голямата част от парковете и градинките, междублоковите пространства. Днес се работи в районите "Нови Искър" и "Панчарево", а в петък в "Надежда". Остават за обработка единствено площите в район "Връбница", тъй като не е приключило косенето там. Ако се установи необходимост, ще се направи и повторна обработка на площите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки