Проф. Диана Петкова: От юни пациентите ще са с достъп до кислородни концентратори през НЗОК

OFFNews 19 април 2024 в 19:30 396 0

Диана Петкова

Снимка Скрийншот

проф. Диана Петкова

Одобрени са правилата за отпускане на кислородните концентратори в домашни условия. От юни пациентите ще са с достъп до кислородни концентратори, частично заплатени от НЗОК.

Това съобщи проф. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести в подкаста на БНР "В центъра на системата".

"Най-сетне имаме рамката - финансова, която да регламентира заплащането на кислородотерапията в домашни условия и критериите за отпускане на кислородните концентратори в домашни условия за пациентите.

Проф. Петкова уточни, че амбулаторната процедура е одобрена от Надзорния съвет на Касата, съгласувана е с Управителния съвет на дружеството и с Експертния борд по белодробни болести. Предстои да бъде включена в Анекс към Националния рамков договор.

Ще бъдат обхванати пациентите с хронична хипоксенична дихателна недостатъчност, тоест, които имат нужда от кислород като лечение, това са пациентите с муковисцидоза и дихателна недостатъчност, с идиопатична белодробна хипертония и дихателна недостатъчност, пациентите с ХОБ и дихателна недостатъчност, това са пациентите с идиопатична белодробна фиброза и дихателна недостатъчност, с други хронични заболявания, които отговарят на изискванията на домашно дълготрайно кислородолечение, посочи тя и допълни, че финансирането е налице.

Кой помага на хората с дихателна недостатъчност

Предвидили сме и сме предложили няколко пилотни университетски центъра в страната, които да приложат този модел, за да можем да го ценим, да го надградим след това за нашата страна. Надявам се от юни месец това да бъде факт, поясни още проф. Петкова.

"Това е добрата новина за пациентите, които страдат от дихателна недостатъчност, за мен като човек, който отдаде пет години от работата си в пациентския сектор по тази тема това е невероятен успех, коментира Наталия Маева, председател на пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония".

"За нас все още не ясно как точно ще бъде организирана самата процедура, но се надявам, че експертите на НЗОК, заедно с Научното дружество по белодробни болести и Експертния съвет ще намерят най-добрия вариант, който да бъде в полза на пациентите ни", каза тя.

По думите ѝ от НЗОК трябва да уточнят колко ще доплащат пациентите, но предполага, че ще бъде в рамките между 80-100 лв..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки