Присадиха черен дроб на мъж след донорска ситуация в Кюстендил

OFFNews 06 октомври 2023 в 09:55 730 0

донорска ситуация

Снимка ВМА

Трансплантация във ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета в рамките на последната седмица и десета от началото на годината. Донорът е жена на 63 годиниот Кюстендил, а реципиентът – 54-годишен мъж, съобщиха от ВМА.

"Трансплантацията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен", коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня, екип на ВМА, начало с проф. Ивелин Такоров, извърши експлантацията след донорска ситуация в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" АД.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

От началото на годината във ВМА са направени 10 чернодробни трансплантации и общо 96 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение. В лечебното заведение има създадена организация на няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика