Платена ли е задължителната безплатна ваксина срещу туберкулоза

Мая Младенова 29 юли 2022 в 10:30 5298 0

Ваксина за деца

Снимка Getty Images

Детските ваксини, както и Ковид ваксините, не винаги са безплатни.

"Безплатните" и платени от българските и европейските данъкоплатци ваксини за Ковид не са единствените, които на пациентите у нас се предлагат срещу заплащане. Една от задължителните ваксини за деца - тази срещу туберкулоза (БЦЖ), от години често се плаща. Поставянето ѝ излиза на родителите между 10 и 15 лева, ако е в държавен здравен център, и повече - в частен. 

Причината е, че много лични лекари не слагат ваксината и директно препращат към специализиран кабинет.

Читател на OFFNews сигнализира, че за втори път му се налага да плаща за ваксината на децата си. Когато по-голямото навършило седем години, личният лекар издал направление за ваксинация в кабинет в Белодробната болница в София. Обяснението било, че флаконът на БЦЖ ваксината има няколко дози и е трудно да се организират толкова пациенти накуп. Затова ги препратили в специализирания кабинет. Същата процедура се повторила тази година с по-малкото дете. В кабинета към тубдиспансера таксата за поставяне на ваксината е 10 лева на дете - независимо дали пробата манту, която се прави преди ваксината, е положителна или отрицателна. 

Така безплатната ваксина се оказва платена за пациентите, въпреки че детското здравеопазване у нас е безплатно по закон, а децата са освободени и от потребителски такси. 

Освен в София, същата практика има и в Пловдив, Варна и др. Таксата - обикновено 10 или 15 лева - е обоснована различно. Най-общото обяснение е, че НЗОК плаща на личните лекари, но не и на кабинетите към диспансерите. 

На сайта на НЗОК се вижда, че пациенти неведнъж са задавали въпрос защо им се налага за плащат за БЦЖ ваксината за дете. От касата отговарят, че плащат на личните лекари за поставянето й. Но не вземат отношение към конкретните сигнали, че се допуска и паралелна, платена практика.

"НЗОК заплаща стандартната проба на туберкулинова чувствителност (Манту) на личните лекари, а на „тубдиспансера“ дейността не се заплаща от НЗОК, тъй като тази структура се финансира от Министерството на здравеопазването", гласи един от отговорите.

МЗ: Ако има сигнали, ще проверим

Допустимо е имунизации да се извършват, освен от личните лекари, и от други лечебни заведения. Ваксините и тяхното поставяне обаче са безплатни за подлежащите лица. Общопрактикуващите лекари, в същото време, са длъжни да предлагат безплатно ваксината или да осигурят лице, което я поставя, ако не се чувстват квалифицирани за това, отговарят от здравното министерство на въпрос на OFFNews за тази практика.

От отговора става ясно, че ведомството би реагирало, но само ако получи конкретен сигнал.

"През последните години, по време на пандемията от COVID-19, в МЗ не са постъпвали подобни сигнали. При поява на сигнали, МЗ чрез РЗИ ще извърши проверки за установяване на съответните нарушения", посочват от министерството.

Такива сигнали е имало преди пандемията - през 2019 г. Тогава МЗ е въвело изискването общопрактикуващите лекари да осигуряват обучено медицинско лице за извършване на проба Манту и на имунизация/реимунизация срещу туберкулоза при липсата на професионална компетентност за провеждане от тях. По този начин, всеки ОПЛ, който не се счита за компетентен по провеждането на проба Манту и поставянето на БЦЖ ваксина, трябва да осигури обучено лице, което да извърши необходимите манипулации на децата, подлежащи на задължителна имунизация срещу туберкулоза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков