Първа копка на храм във ВМА

OFFNews 20 декември 2023 в 15:34 1074 1

храм

Снимка ВМА

Първа копка на храм във ВМА

С благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски в двора на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде изграден православен храм, съобщиха от ВМА.

В края на месец октомври, когато в лечебното заведение бяха донесени за поклонение мощите на седем светци, стартира и дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на параклис. До момента e събранa една четвърт от необходимите средства.

Днес, на Игнажден, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп и духовници отслужиха молебен за здраве и чин за полагане на основен камък на мястото, на което ще се намира храм „Свети Николай Архиепископ Мирликийски Чудотворец”.

Това е паметен ден за ВМА, защото в своята надвековна история за първи път ще има храм. Ние разглеждаме философски полагането на този камък, а именно, че слагаме още веднъж твърдите устои на нашата православна вяра и в това място, защото ние имаме нужда и от упование в Бога, не само в своите знания. Както ние като професионалисти, така и нашите пациенти, които гледат към нас с надежда и се молят, за да получат и божията благословии за изцеление. Благодаря за самоотвержената грижа към нас, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той получи от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп икона с изографисани Свети Николай Архиепископ Мирликийски Чудотворец, Свети великомъченик Георги Победоносец и Свети Лука Кримски Чудотворец: "Нека да бъдат в подкрепа на целия екип на ВМА, а този параклис, който се надявам в съвсем скоро да осветим, да бъде място, в което всеки пристъпил го да намира утеха, мир и изцеление на своите духовни и телесни немощи."

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика