Опитвали да извият ръцете на МЗ за ваксините за бебета

OFFNews 08 октомври 2014 в 15:47 2827 0

Д-р Мирослав Ненков

Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на здравното министерство за ваксините за бебета. Това заяви пред Дарик здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Дистрибутори на ваксини са притискали министерството едни ваксини да бъдат покрити, а други – да бъдат забавени. Въпреки това проблемът с липсата на ваксини за новородените ще бъде разрешен, уточни Ненков.

В позитивния списък вече е вкарана нова ваксина, на ръка на позволеното. Има натиск от страна на дистрибутора, опит да забавят ваксините за децата. Но родителите да са спокойни – ще преодолеем тази криза и ще подготвим търга за 2015 г. Дори да има забавяне, ще направим всичко необходимо, подчерта Ненков.

Преди повече от месец стана ясно, че липсва шествалентната ваксина за бебетата, родени след 1 юни. Проблемът се появил, след като бившият здравен министър Таня Андреева направила промяна на имунизационния календар, като имунизацията на новородените с петвалентна ваксина е заменена с шествалентна.

След проведена обществена поръчка фирмата изпълнител подала молба за вписване в позитивния списък на шествалентна ваксина под формата на спринцовки. Оказало се обаче, че фирмата не може да достави такива, а има на разположение флакони, които обаче не са вписани в позитивния списък, а фирмата не е направила стъпки за това.

За да се реши проблемът, започна имунизация на новородените с четиривалентна ваксина и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.

От министерството обясниха, че се очаква да има необходимите количества петвалентна ваксина през декември, тъй като в момента няма нужните количества от нея.

Ненков обясни, че родителите, които се притесняват и не искат да чакат за ваксинациите на бебетата си, могат да намерят ваксини в аптеките, но ще трябва да ги заплатят сами.

Този вариант за самостоятелно спасяване е неприемлив за мен, но ситуацията в момента е такава, заварена е и нямаме избор, коментира Ненков.

Министърът отрече новото ръководство да прави чистка в здравната система.

От бордовете на редица болници са извадени хората от политическия кабинет на Таня Андреева, които вече не са част от МЗ. В болниците, които са под управлението на здравното министерство, трябва да има представител на ведомството, а тези хора вече не са част от него. Това не е чистка, а обичайна практика.

Смяната на шефа на РЗИ-София е по прагматични причини, посочи Ненков. Там беше доста разбъркано, доста разбулено. Това е най-голямото РЗИ в страната, то се грижи за здравето на 2 млн. души. Сега РЗИ-то работи много по-организирано и със спокойствие, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!