Омбудсманът поиска повече пари за децата с увреждания

OFFNews 02 ноември 2023 в 15:55 761 0

Диана Ковачева

Снимка БГНЕС

Диана Ковачева

Да бъдат актуализирани месечните помощи за отглеждане на дете с увреждане в новия бюджет настоя омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на финансите Асен Василев, съобщиха от пресофиса на държавния защитник.

Сега помощта за децата е разделена в три групи според степента на тяхното увреждане. Най-малко средства месечно получават децата с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв., на децата с определени от 70 до 90 на сто степен на увреждане на месец им се полагат по 450 лв., а децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - по 930 лв., което е крайно недостатъчно заради инфлацията и повишените цени на храни, лекарства и пр., аргументира се Диана Ковачева.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че тези месечни помощи не само не са коригирани от края на 2016 г., но и че до момента не е предвиден никакъв механизъм за автоматичното им осъвременяване през годините. Проф. Ковачева посочва още, че многократно е поставяла този проблем на вниманието на отговорните органи, но реални действия за разрешаването му не са предприети.

Месечните помощи са единствената подкрепа на семействата с деца с увреждания, която се отпуска под формата на месечни парични помощи. Те подпомагат доходите на полагащите грижи и са важна опора в усилията за осигуряване на достоен живот на децата с увреждания в домашна и семейна среда, при съобразяване с най-добрите им интереси, пише още омбудсманът.

На 24 октомври от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) представиха доклад за актуалната ситуация в страната по отношение на децата с увреждания и децата с комплексни комуникативни потребности (с нарушена или липсваща функционална реч).

През изминалата година тече дълъг процес по разработване на Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца - четиригодишен стратегически документ, в който са изведени основните приоритети на държавата по отношение на превенцията на различните форми на насилие, подкрепата на децата, работата със семействата и с професионалистите, обясни главният секретар агенцията Камелия Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика