НЗОК: Сигнали за източване от ''Медлайф'' са подавани до МЗ

Идеята за проверки на частни центрове с лекарски комисии заслужава внимание, смята наблюдаващият прокурор Георги Пехливанов

OFFNews 31 август 2023 в 11:52 3332 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

През април 2023 г. е изготвен доклад-анализ за източването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от МЦ "Медлайф". Изпращани са писма и сигнали до Министерство на здравеопазването. РЗИ Пловдив и НЗОК са поискали проверки.

Това гласи позиция на НЗОК до Нова телевизия по случая с търговията с помощни средства, извършвана от медицинския център с фалшиви протоколи.

В сряда прокуратурата в Пловдив осветли схема, ощетила Здравната каса с над 5 млн. лв. Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от фиктивни прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лева. Много от пациентите по документи нямат никакви увреждания, а 27 дори не са живи.

По информация на БНР организатор на групата е д-р Ненко Василев, управител на фиктивно регистрирания медицински център "Медлайф" със седалище в София и филиал в Пловдив. В Пловдив е посочен с адрес ул. "Ангиста", където наистина се намира медицински комплекс, но не и "кухата" фирма - фантом. В Схемата са още четирима лекари - двама от Пловдив и двама от Велико Търново. Задържани бяха общо 8 души. Останалите двама са лекари от Велико Търново.

Беше подаден сигнал от Районна здравна инспекция - Пловдив. Незабавно предприехме действия, образувахме досъдебно производство. Разпитахме множество свидетели и се установи, че в действителност това е така. Имаме информация за 730 протокола, които са изплатени на собственика на медицинския център. Собственикът на медицинския център е и собственик на двете фирми, които търгуват с помощни средства. И на тези фирми са изпратени от Касата 815 хил. лв. по издадени протоколи от лекарски комисии, които той е назначил”, коментира Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.

По думите му центърът съществува от 2017г., а от миналата година след промяна на закона всички помощни средства се отпускат след преглед от ЛКК. 

Събирали са база данни за хора които имат нужда от такива средства, по най-различни начини. Този период за който сме установили тази дейност – е една година. Има работно обвинение, което към момента касае сумата от 800 000 лв и говорим за 8007 протокола, които в рамките на тази година, на база на тези протоколи са отпуснати 5 млн. Разследването по делото продължава със сериозни темпове. Очевидно идеята за проверки по такива центрове заслужава внимание, тъй като установяваме, че за кратък период само един център е генерирал огромен разход за касата, ще помислим за проверки, каза още Пехливанов.

"В интерес на истината ние напирахме за промени, защото в социалните институции и МТСП няма медицински лица, които да разчитат нашите диагнози", коментира Павлина Григорова от пациентска организация по повод решението помощните средства да се прехвърлят от социалното министерство към НЗОК.

Отнякъде започнаха да ровят айсберга, ако се разровят в големите фирми доставчици на помощни средства, по номера на фактури за помощни средства, спокойно могат да ститнат до много по-големи схеми. Въпрос на желание. Знаехме за този медицински център. Нещата тръгнаха от ортопедичните обувки, които са едно от най-малките помощни средства и на всеки пациент с увредено стъпало трябва да се прави за неговия крак. Обувките пристигат в едни зелени кашончета масово от Турция, нямат нищо общо с ортопедичните обувки, каза Григорова.

"Става въпрос за една много сложна система, съставена от много фактори. Когато се измести центъра ѝ винаги се печели или се губи нещо. Ако затегнем контрола, което явно е необходимо в момента, защото става въпрос за злоупотреба с една много сериозна сума, това би забавило изключително много издаването на протоколи и достъпа до тези изделия”, каза съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев.

По думите му РЗИ и НЗОК са "хванали процеса", когато са се натрупали достатъчно данни. "Трудно могат да се хванат нещата от първия възможен момент, защото става въпрос за страшно много пациенти и документи”, поясни още съветникът на министъра.

По отношение на промяна в законодателството, Тонев каза, че от миналата година тази дейност е прехвърлена от министерството на труда и социалното развитие към НЗОК. Точно защото тя има доста по-сериозни контролни механизми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки