МЗ с препоръки към джипитата за имунизацията срещу морбили

OFFNews 12 декември 2023 в 14:53 973 0

имунизационен обхват

Снимка Министерство на здравеопазването

Имунизационен обхват на морбили

Министерството на здравеопазването препоръчва на общопрактикуващите лекари да предприемат действия по ваксиниране на всички деца на възраст над 13 месеца, които не са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола.

Препоръката касае и децата над 12 години, които нямат поставена втора доза от ваксината.

Имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола при деца, които не са обхванати на съответната възраст се извършва приоритетно пред останалите имунизации, уточняват от здравното ведомство.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през настоящата година се отчита нарастване на регистрираните случаи в държавите от ЕС. За сравнение, за периода януари-октомври 2023 г. са докладвани 1429 заболели от морбили спрямо 60 за същия период на 2022 г.

''Смайващо'' увеличение на случаите на морбили отчете СЗО

Най-много са съобщените случаи в Румъния, Австрия, Франция и Германия. През последния месец, по данни от медиите, в Румъния са регистрирани около 2 000 нови случая, част от които са хоспитализирани деца, поради тежко протичане.

Това е довело до обявяване на национална епидемия и предприемане на мерки от страна на румънските здравни власти по имунизация на неваксинирани деца, включително и такива на възраст 9-11 м.

Като причина за поредното увеличаване на заболяемостта от морбили в ЕС се отчита спада в имунизационни обхват с първи и втори прием ваксина, съдържаща морбилен компонент.

В България през последните години имунизационният обхват не достига необходимото ниво от минимум 95%, което да гарантира защита на населението от епидемично разпространение на морбили. В допълнение, за първото полугодие на 2023 г. от подлежащите лица са обхванати с първи прием ваксина срещу морбили едва 83,6%, а с втори прием ваксина - само 48,9%.

Съдействие при издирване и информиране на родителите по места ще оказват и здравните медиатори. На регионално ниво, по преценка и при необходимост, за обхващане на неимунизирани деца ще се сформират мобилни екипи с участие на лекари от РЗИ и ОПЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика