Може ли Витамин D да е ключът за лечението на псориазис

OFFNews 27 юли 2023 в 07:20 4056 1

Кожа, засегната от псориазис.

Снимка Pixabay

Кожа, засегната от псориазис.

Дефицитът или недостигът на Витамин D влошават значително състоянието на хората с псориазис - според мащабно американско изследване на близо 500 случая, едно от най-големите провеждани досега, пише SCIENCEealert.

Дерматологът Юнйон Чо от университета "Браун" и нейни колеги твърдят, че откритията им показват, че хората с това кожно раздразнение могат да облекчат състоянието си, ако се възползват от храни, които са богати на Витамин D или хранителни добавки, които го съдържат.

Псориазисът е имунно обусловено заболяване, което се характеризира с необичайно бърза омляна на кожните клетки. Точната причина за проявата му не е ясна. Смята се, че възниква в резултат на генетично предразположение, провокирано от фактори на околната среда.

Всеки, който е принуден да търпи това хронично натрупване на мъртви клетки, причиняващи сърбеж и люспести петна, знае, че псориазисът може да бъде болезнен и да засегне не само физическото здраве. Някои дори погрешно го смятат за заразен.

"Кремовете за локално приложение със синтетичен Витамин D се очертават като нови терапии за псориазис, но те изискват лекарско предписание", казва студентката по медицина Рейчъл Лим от университета "Браун", която представи резултатите от изслдването на 25 юли в Бостън.

Учените смятат, че витамин D играе роля в предотвратяването на прогресирането на кожните заболявания, като модулира имунния отговор и действа директно върху възстановителните клетки на кожата.

Чо, Лим и други изследователи от университета "Браун" и Масачузетския колеж са проучили данните от повече от 40 000 души, събрани в рамките на Националното изследване на здравето и храненето (NHANES) в периода 2003-2014 г. Данните за нивата на вит. D и тежестта на псориазиса у пациентите са представителни за САЩ. Те разкриват 491 случая на псориазис, включително 162 съобщени между 2003-та и 2006 г. и 329, съобщени между 2011-а и 2014 г.

Изследователите се базирали на засегнатата от псориазист площ от тялото, за да измерят тежестта на заболяването при всеки човек. Събрали и данни за вит. D чрез кръвни проби.

След коригиране на данните, за да се отчетат факторите, свързани с начина на живот, възраст, пол, раса, индекс на телесна маса и навици за пушене анализът установил, че хората с по-ниски нива на витамин D имат значително по-тежък псориазис. Колкото по-слабо засегната е била кожата на човека от псориазис, толкова по-високи са били средните му нива на Витамин D.

Чо и колегите ѝ анализират отделно процента на хората с недостиг на Витамин D, дефиниран като по-малко от 50 наномола на литър кръв. Те го сравняват с четирите нива на засегната от псориазис телесна повърхност. В групата с най-високото ниво на засегната от псориазис телесна повърхност 39% от хората са имали недостиг на витамина, докато в групата с най-ниското ниво на засегната от псориазис повърхност на кожата този процент е бил 25%. Тази връзка предполага, че витамин D може да повлияе на начина, по който се развива и прогресира псориазисът.

Предишни проучвания вече са очертали връзката между недостига на Витамин D и повишения риск от депресия, докато включването му чрез допълнителен прием може да намали риска от инфаркт и да облекчи депресивните симптоми.

"Нашите резултати предполагат, че богатата на витамин D диета или пероралното добавяне на витамин D може също да осигури известна полза за пациентите с псориазис", казва Лим.

Изследователите отбелязват, че хората с псориазис трябва да се консултират със своите лекари и дерматолози, преди да приемат добавки с Витамин D. Не може да се твърди, че Вит. D може да бъде опасен, но приемът на добавки без лекарски съвет може да окаже влияние върху ефекта от евентуално други приемани лекарства.

Предварителните констатации все още не са рецензирани, въпреки че проучванията се подбират за представяне от комитет от експерти.

Изследването е представено на годишната среща на Американското дружество по хранене, NUTRITION 2023.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков