Коклюшът все по-близо до нас, растат случаите в Черна гора

OFFNews 10 януари 2024 в 10:10 1096 1

преглед

Снимка Getty Images

Ръст на магарешката кашлица

290 случая на коклюш (или магарешка кашлица) са докладвани в Института за обществено здраве на Черна гора от началото на ноември до 7 януари, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

„Сред регистрираните случаи най-голям е делът във възрастовата група от 11 до 15 години – 132 лица“, се казва в съобщение на института.

Най-много случаи са установени в Подгорица - 191, Даниловград - 25 и Беране - 14.

От регистрираните 290 случая при 270 лица са изминали пет или повече години от последната доза ваксина срещу коклюш или тези лица не са ваксинирани.

През декември миналата година здравни експерти от Великобритания издадоха предупреждение за разпространението на силно заразната болест. Случаите на бактериалната инфекция в Обединеното кралство отлебязаха скок с 250%.

Болестта започва със симптоми, наподобяващи настинка. Може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца. Коклюшът може да протича тежко при бебета и деца заради неконтролируемата силна кашлица, която може да затрудни дишането.

Тежкото заболяване е почти напълно предотвратимо, ако майката е ваксинирана по време на бременност и нейните защитни антитела достигнат до бебето през плацентата и предпазват, докато бебето бъде имунизирано.

У нас комбинираната шесткомпонентна ваксина, която включва и коклюш, се поставя задължително на втория, третия и четвъртия месец след раждането. Четвъртият прием е не по-рано от една година след третия. Петият прием е на 6-годишна възраст, а шестият на 12-годишна възраст според Националния имунизационен календар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

10.01 2024 в 10:35

До антиваксърите родни и сладки.
Трикомпонентната ваксина коклюш-морбили и рубеола,е нещо изкючително страшно в сайта БГ Мама.
Но,предпазва успешно децата от:
Коклюшът е т.нар."стодневна кашлица",интензивна,суха,мъчителна кашлица,неповлияваща се от нищо.Често се стига и до болнично лечение.
Морбили,освен,че е шарка,просто изтрива до 0 имунологичната памет на организма.Даже и вече,да са направени ваксини или прекарани болести.
Рубеолата,при момиче/жена,която е в начална бременост,налага на 100% аборт по медицински показания,поради голям риск от малформации при плода.
Значи,бъдете антиваксъри и не имунизирайте децата си!
 
X

Да помогнем на украинските деца!