Как грипът може да порази бъбреците

OFFNews 25 януари 2024 в 12:26 1055 0

Даниела Петрова

Снимка ВМА

доц. Даниела Петрова

Бъбречните усложнения при инфекция с грипен вирус не са чести, но могат да доведат до сериозно влошаване на пациента, казва доц. Даниела Петрова от Клиниката по нефрология на Военномедицинска академия (ВМА).

Проблеми могат да се проявят както в хода на острата вирусна инфекция, така и седмици или месеци по-късно, подчертава нефрологът.

Най-рискови са хората в напреднала възраст и тези, които вече страдат от някакво хронично заболяване, като диабет, хипертония, сърдечно заболяване или хронично бъбречно заболяване.

Вирусната инфекция може пряко да увреди заразените бъбречни клетки или да отключи специфична имунна реакция, която засяга и бъбречната функция. Приемът на антивирусни медикаменти, антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства (използвани много често за понижаване на темературата и овладяване на болката) също може да доведе до увреждане на бъбреците, изтъква специалистът.

Нерядко при някои от усложненията се налага болнично лечение. Ако се неглижират оплакванията, бъбреците може трайно да се увредят, предупреждава доц. Петрова.

Симптоми на бъбречно заболяване по време на грип: намаляване на количеството отделена урина; отоци по лицето, ръцете или краката от задръжката на течности в организма; наличие на кръв в урината; често уриниране; болка в кръста.

Има и симптоми, които не подсказват за проблем с бъбреците, но са сигнал за такъв: загуба на тегло и лош апетит; умора; задух; сърбеж по кожата; безсъние.

Лечението на пациенти с грип е необходимо да се провежда под контрола на лекар. Изявата на някой от посочените симптоми на бъбречно усложнение в хода на грипна инфекция или след нея, налага пациентът да бъде насочен към специалист-нефролог, а при по-тежка форма може да се наложи и прием в болница, казва доц. Даниела Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика