Има риск от разпространение на морбили заради непълен обхват с ваксината, предупреди Кунчев

OFFNews 22 декември 2023 в 12:46 1412 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Ангел Кунчев

Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен обхват с ваксината, заяви в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, предаде БТА.

Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от желаните 95%, посочи той. На 5 декември тази година правителството на Румъния обяви национална епидемия от морбили, като сега там има около 2500 случая на заболели от морбили, а едно дете е починало, посочи той. Покритието срещу морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма начин да не възникне епидемия, каза още д-р Кунчев.

В ЕС са открити 1453 случая на морбили, като освен в Румъния, няколкостотин болни има и в Австрия, Франция и Германия, добави д-р Кунчев. Има откъде да дойде морбили и в България, особено заради предстоящите пътувания в почивните дни, допълни д-р Кунчев.

Морбили е най-заразното от всички заразни заболявания и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96%, добави лекарят. Последиците от морбили са сериозни и заболяването буквано изтрива имунната памет, добави той. По думите му дори година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към каквото и да било вирус и са много податливи към заразяване. В България преди години имаше епидемия от морбили, припомни д-р Кунчев и посочи, че заразените са били 22 000, а 22-ма са починали.

В 40 от 53 държави в Европейския регион на Световната здравна организация има морбили, като 40% от заболелите са деца във възрастовата група една - четири години, каза началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Кремена Пармакова. По думите ѝ морбили вече е заболяване, което се появява във всяка възраст. Всяка година се разболяват деца, които не са получили нито една доза от ваксината срещу морбили, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!