Епидемиолог: Има риск от завръщане на морбили у нас

OFFNews 22 февруари 2024 в 14:01 656 0

Христиана Бацелова

Снимка Архив

Христиана Бацелова

"Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване в момента, риск от връщане на заболяването в България има. Под 90% е ваксинацията, за 2022 г. е 91%, което води до натрупване на възприемчиви индивиди, които са изложени на риск от вируса. В Румъния знаем за доста случаи на морбили и поради лесното пътуване е много очаквано скоро да имаме пробив на вируса и в България", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова по Bulgaria ON AIR.

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 300 000 регистрирани случая през миналата година.

"Общопрактикуващите лекари си обхващат пациентите според имунизационния календар. При отказ от родителите да имунизират децата си, почти нищо не може да се направи, което е грешка. Морбили е тежко заболяване със сериозни рискове от летален край", алармира епидемиологът.

Д-р Бацелова посочи, че един болен ще зарази между 12 и 18 негови контактни, освен ако не са преболедували или не са ваксинирани.

"Предава се по въздушно капков път. Започва с хрема, отпадналост, кашлица, температура 37-38 градуса, към 4-7 ден може да стигне 41 градуса. Очите са зачервени, появява се дребен обрив, който започва от лицето и се прехвърля към цялото тяло. Ако не иска човек да живее като отшелник, трябва да се ваксинира", категорична е д-р Христиана Бацелова.

Ваксинацията дава 96% гаранция от предпазване от разболяване при контакт, 2 дози са достатъчни за пожизнен имунитет.

"Сега бързо да се цели да се обхванат неваксинираните деца. Болният трябва да бъде хоспитализиран, морбили може да доведе до пневмония, което е най-честата причина за смърт при заболяването. Може да има и късни последствия към 7-10 години от преболедуването", каза още епидемиологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!