Епидемиолог: Бременните да се ваксинират срещу коклюш, за да имат новородените имунитет

Започва сезонът на скарлатината и варицелата, предупреди д-р Христиана Бацелова

OFFNews 20 март 2024 в 12:01 1498 0

Христиана Бацелова

Снимка Архив

д-р Христиана Бацелова

„Важно е бременните да се ваксинират срещу коклюш през последния триместър, за да се родят децата с имунитет“, подчерта по bTV д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив.

Мярката е необходима, тъй като болестта е опасна за малките бебета, уточни тя.

„Случаи на коклюш в България има през последните седмици, въпреки че сезонността обикновено е лятото. Това заболяване се характеризира с по-особена кашлица. Когато човек има лаеща кашлица, е добре да се консултира с лекар и да се изследва, за да се види дали не е коклюш“, каза епидемиологът.

Ваксината срещу коклюш за възрастни вече е в аптечната мрежа

Епидемиите от грип обикновено са януари, февруари и опашката може да е в началото на март. Бих се изненадала много, ако тепърва започва подем на сериозен грип в България. Може да има единични случаи, но има и други респираторни патогени, които циркулират сега. Започва сезонът на варицела и скарлатина и е по-вероятно децата да боледуват от тях, каза д-р Бацелова.

Проф. Христова: Кашлицата при коклюш е с продължителни пристъпи

По думите ѝ грипът този сезон е протичал по-тежко.

„Редно е, когато един човек е болен с инфекциозно заболяване и знае, че е заразен, да се изолира. Когато е с изразена симптоматика, висока температура, кашлица, хрема добре е да не контактува с никого“, посъветва лекарката.

Тя препоръча още да не се пропускат ваксините срещу варицела, коклюш и COVID-19 и имунната система да се поддържа чрез рационално хранене.

Прием на белтъчини, мазнини, въглехидрати и прием на витамини чрез плодове и зеленчуци. Ако човек е имуносупресиран или има притеснения, че боледува често, е добре да се консултира с имунолог, който да извърш изследвания и чак тогава да се предписва имуностимулираща терапия, ако е необходимо, каза д-р Бацелова, според която не бива да се самоназначават имуностимулиращи препарати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!