Епидемията от морбили в Румъния се разраства

Заразата е обхванала две-трети от окръзите, регистриран е смъртен случай на 7-месечно бебе

OFFNews 20 декември 2023 в 15:00 1302 1

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация срещу морбили

Епидемията от морбили (дребна шарка) в Румъния се разраства, съобщава информационният сайт Зиаре и посочва, че през последната седмица са регистрирани още 445 случая на заболяването.

Общият брой на потвърдените случаи на морбили (дребна шарка) достигна 2455, което е увеличение с 445 спрямо предходната седмица, показват данни на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести към Националния институт за обществено здраве, съобщава Зиаре, цитеран от БТА.

На 6 декември Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните на фона на тревожно нарастване на случаите и големия брой хоспитализации на заразени деца.

Според последните данни на румънските здравни власти най-много регистрирани случаи на морбили има в окръзите Муреш и Брашов в Централна Румъния. Епидемията вече е обхванала 34 от общо 41 окръга, включително Букурещ, спрямо 29 обхванати окръга в момента, когато бе обявена.

Седеммесечно бебе почина от морбили миналата седмица, съобщи Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!