Два часа линейката с родилката от Луковит е търсила отделение за прием в Плевен

OFFNews 16 февруари 2023 в 09:35 3505 0

близки

Снимка Скрийншот

Близки на починалата Диана Иванова

Не мога да си обясня защо няколко часа линейката от Бяла Слатина не можа да стигне до отделение в Плевен, което да приеме родилката. Не може да караш на буркан тежко болен човек и да получаваш от колеги такъв отпор. Такъв бе коментарът на завеждащия АГ отделението в МБАЛ Бяла Слатина д-р Йордан Икономов по bTV.

Случаят е от 9 февруари, когато няколко дни след раждането почива млада жена от Луковит. Дни преди това тя загубва и бебето си. Според аутопсията детето е било с двустранен бронхиолит. Все още не е известна причината за смъртта на майка му.

Според медика подозренията за забравена плацента са неоснователни, тъй като лекарят, който е водил раждането, е с дългогодишен стаж, присъствали са и две акушерки.

Каква е предисторията

На 26 януари Диана Иванова от Луковит е приета за раждане в болницата в Бяла Слатина с разкритие. Ражда момиченце. В първите дни всичко е наред, изписват ги, но след това бебето отказва да се храни и го завеждат за преглед в Червен бряг. Според една от бабите му то е имало гнойни пъпки по тялото и една на долната устна. Лекарят обяснил, че детето има афта, изписал мехлем за кожата му.

На другата сутрин детето вече е посинява, идва бърза помощ от Луковит.

Чакаме екип от Ловеч 2 часа, качват го в линейка, по пътя детето почива пред майката. Когато пристигнахме в Ловеч с мъжа ми ни се обадиха по телефона и казаха, че внучето е починало. След аутопсията ни казаха, че е имало бронхиолит, че е било недохранено и недоразвито, казва майката на починалата родилка.

Ден по-късно младата жена получава треска, едната ѝ гърда се подува и започва силно да я боли. Отиват в бърза помощ в Луковит да я прегледат.

Лекарят вика "няма ѝ нищо, ние тук не сме гинекология". Биха ѝ инжекция за температурата, не ѝ дадоха нищо за кърмата. Тя започна да не си чувства краката от кръста надолу, ръцете ѝ бяха посинели наполовина. Баща ѝ звънна на д-р Нинов, който я преглежда, и като я видя каза да я караме в Бяла Слатина, обяснява майката на починалата жена.

По думите ѝ в Бяла Слатина са започнали да вливат системи. Според нея лекарите там са изпаднали в паника. Взето било решение жената да бъде транспортирана с линейка в Плевен.

Първоначалната уговорка по телефона за настаняване в частна клиника в Плевен е отпаднала заради липсата на родилно отделение там.

Придружаващият лекар опитал директен прием в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница. Жената е приета, но по каналния ред – през спешно-приемното отделение. През нощта е извършена операция, но на сутринта издъхва.

Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство. От Университетската болница в Плевен са заявили, че е направено всичко възможно, но предполагат, че е настъпило някакво отравяне на организма. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки