Доц. Спасков: Винаги ще има политически натиск върху Пирогов

Има одитен доклад, в него има нарушения, те трябва да бъдат изяснени докрай, коментира депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев

OFFNews 08 декември 2023 в 09:46 857 0

Спас Спасков

Снимка Скрийншот

Спас Спасков

"Пирогов" е възлова болница и винаги ще има политически натиск върху нея, заяви доц. Спас Спасков, бивши директор на лечебното заведение, в коментар за казуса с най-голямата спешна болница у нас

"Решението за Пирогов не е в смяната на директора, а в промяна в модела на финансиране", каза Спасков, според когото вниманието трябва да се фокусира върху непрекъснатото трупане на дългове от големите ни болници.

Депутатите намериха изход, ще бъдат направени проверки от външни институции, през това време настоящият директор ще продължи да управлява болницата. Мисля, че се намери решение на казуса. Остава да се успокои политическата част на проблема и мисля, че ще престанем да говорим за тази болница, каза той по БНР.

Според него проблемът на здравния министър е, че няма подкрепа в Народното събрание, не е ясно и какво може да се очаква от Министерския съвет.

Болницата е изключително популярна и това дава възможност да предизвиква интерес в населението. Когато има някаква криза, изваждането на "Пирогов" пренасочва вниманието на хората и оттам идва общият проблем – страданието на болницата и измъкването от друга ситуация на политиците, каза бившият директор на спешната болница.

Според него в момента болницата не е декапитализирана, тъй като взетият кредит е дал възможност за "стабилизиране на финансовото състояние с изместване на задълженията във времето".

По думите на депутата от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев през петте най-големи болници у нас минава оборот толкова, колкото общо през цялата доболнична помощ и затова интересът към тях и контролът, който се упражнява предизвиква обществения интерес.

Според него, всяка от системите в здравеопазването е затруднена.

"Имаме толкова нестабилна политическа обстановка, че никакви смислени, стойностни, устойчиви, дългосрочни политики не могат да се реализират от хората, които са призвани да правят това. Когато някой е поставен на поста да бъде министър на здравеопазването, той поема отговорностите да управлява една суперсложна система", заяви депутатът по БНТ.

На него му се търси отговорност и за действия и за бездействия, т.е. той е поставен на границата между това дали да прави нещо или да не прави нещо по конкретен казус и трябва да може да оправдае както действия, така и бездействия, добави Симидчиев.

Той посочи, че не може да съди нито д-р Валентин Димитров, нито здравния министър, но когато има документи със съответни изводи вътре, ангажимент на тези, които управляват системата е да са сигурни, че данните в документите да бъдат изяснени докрай."

По думите му, хората в "Пирогов" са притеснени от всяка промяна, защото здравната система функционира толкова крехко, че всяка промените се приемат като огромен риск.

В коментар за одитния доклад на болницата, Симидчиев каза, че това, което се чете в него, са нарушения, свързани с обществените поръчки и неща, които са възлагани на индивидуално договаряне с ограничаване на възможността за избор на изпълнители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!